Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), 17 Ağustos Marmara depreminin yıl dönümünde İl Merkezinde stant açarak vatandaşları depreme karşı bilinçlendirdi.

Program kapsamında AFAD görevlilerince Özel İdare İş Merkezi önünde açılan stantta, vatandaşlara temel afet bilinci, doğal afetler, sığınaklar gibi konularda broşür ve kitapçık dağıtıldı. AFAD’ın gönüllü kampanyası için başvuruda bulunan gönüllülerin kayıtları yapıldı.

Ayrıca stant alanına getirilen arama kurtarma araçları halka tanıtıldı. Araçları inceleyen vatandaşlar AFAD görevlilerinden bilgi aldı.

Programa, Onikişubat İlçe Kaymakamı Mustafa ÇEK, AFAD İl Müdürü Zafer ÖZCAN ile vatandaşlar katıldı.

Kaymakam Mustafa ÇEK, 17 Ağustos 1999’da gerçekleşen Marmara depreminde hayatını kaybeden vatandaşlar için rahmet diledi.

Kahramanmaraş’ın deprem bölgesi olduğunu hatırlatan ÇEK; “Bende bu vesile ile 1 milyon 130 bin nüfusa sahip Kahramanmaraş’ımızda deprem, sel gibi afetler olmak üzere tüm afetlere karşı vatandaşlarımızın hassasiyet gösterip, eğitimler alıp, afetlere hazır, dikkatli ve bilinçli olmalarını diliyorum.” dedi.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Zafer ÖZCAN ise, olası bir afet durumunda doğru zamanda doğru karar vermenin önemine vurgu yaparak, vatandaşlara temel afet bilinci kazandırılması için çalışmalara devam edileceğini söyledi.

ÖZCAN; “Depremle ilgili en yüksek hassasiyeti göstermemiz gerekiyor. Bu konuda iki temel esas var; deprem bilinci yüksek bir toplum haline gelebilmek ve depreme dayanıklı binalarda oturmak. Deprem öncesi, sırası ve sonrası alınması gereken tedbirleri alıp, yapılması gerekenleri uygularsak en nihayetinde afete dirençli bir toplum oluşturabilirsek zararı en aza indirebiliriz.” diye konuştu.

‘Afetlere Karşı Hazır Ol’ projesi kapsamında yıl boyu çeşitli etkinlikler yaptıklarını belirten ÖZCAN şunları kaydetti:

“Yıl boyunca anaokulu, üniversite, resmi, özel kurum ve işletmelere, sivil toplum örgütlerine AFAD Başkanlığının koordinesinde 81 ilde başlatılan “Afetlere Karşı Hazır Ol” projesi ile her türlü afet ve acil durumlara hazır olmalarını sağlayacak eğitimler veriyoruz. Bu kapsamda Kahramanmaraş’ta 2018 Ocak ayından itibaren 34 bin vatandaşa ‘Afete Hazır Kahramanmaraş’ sloganı ile eğitim verdik. Ayrıca 2018 yılı içerisinde 15 bin 450 kişi ile tahliye, yangın ve deprem tatbikatı yaptık.

Bizim amacımız; afetlerle mücadelenin temeli, afetlere karşı bilinçli bir toplum geliştirmek. Bu toplumu geliştirmek için de afetlerle ilgili eğitimler çok önemli. Kamuoyuna şunu söylemek istiyorum. Bizim kapımız 24 saat açık. Her zaman muhtarlarımızı, site yöneticilerimizi, öğrencilerimizi bekliyoruz. Biz eğitim vermeye hazırız yeter ki afete hazır bilinçli, dirençli bir Kahramanmaraş oluşturalım. Bu vesile ile tüm Kahramanmaraş’a hizmet vermeye hazırız.”