Afşin Belediyesi ve Afşin Kent Konseyi tarafından düzenlenen etkinlik, Afşin Turabioğlu Cami önünde başlaladı. 

Programa, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sevde Beyazıt Kaçar, Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, Göksun Belediye Başkanı Ramazan Hurç, AK Parti Kahramanmaraş İl Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, siyasi partilerin temsilcileri, çeşitli kurumlardan yöneticiler ile  çok sayıda vatandaş katıldı.

Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı Nevzat Pakdil, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her köşesinin kültürel değerlerle dolu olduğunu, medeniyetimizin de bu değerlerle zenginleştiğini söyledi.

Kahramanmaraş'ın tarihi, şairleri ve diğer değerleriyle birçok ilden ayrı güzelliklere ve özelliklere sahip olduğunu belirten Pakdil, şunları kaydetti:

"Kentin en önemli tarihi miraslarından biri de Afşin'deki Eshab-ı Kehf külliyesidir. Eshab-ı Kehf külliyesinin tanıtılması, bu zenginliğimizin herkes tarafından bilinmesi için bu yıl 5'incisi gerçekleştirilen 'Yemliha Yürüyüşü'nün ayrı bir önemi bulunmaktadır. Kültürümüz çatışmayı değil, bir ve beraber olmayı gerektirmektedir. Çatışma bir kültürü oluşturmamakta, hatta toplumsal çözülmeye sebep olmaktadır. Yemliha Yürüyüşü ve etkinlikleri gibi kültürel çalışmalar, toplumsal dinamiklerimizi oluşturmaktadır. Bu değerlerimizin kıymetini bilmeliyiz ve sımsıkı sarılmalıyız."

Eshab-ı Kehf'in Türkiye'nin en kıymetli değerinden biri olduğunu vurgulayan Pakdil, tüm gayretlerle Eshab-ı Kehf'in hem Türkiye'nin hem de dünyanın gündemine geldiğini ifade etti.

Afşin Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan ise Yemliha Yürüyüşü'ne katılan herkesin "yediler"den birer iz taşıdığını kaydetti. Eshab-i Kehf gibi bir kutsal mekanda misafirin olmadığını, gönül erlerinin birliğinin bulunduğunu dile getiren Aydoğan, "Yemliha Yürüyüşü bir spor olmaktan çıkmış, bir inanca, bir tarihe, bir güzelliğe yürüyüş olmuştur. Dünyanın en güzel yerinde yaşıyoruz. Türkiye böyle bir yer ki o yüzden bu ülke üzerinde gözü olanların sürekli bir fitne çıkartmaları normal. İnşallah bizleri kışkırtmaya çalışanlara uymayız ve bu kutsal mekanın hatrına güzelliği, kardeşliği ve barışı daim ederiz."

Yürüyüşün ardından, çocuklarına "Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş ve Kefeştatayyuş ismini veren 9 aileye Cumhuriyet altını ve isim beratı verildi. Katılımcılara, "Yemliha Pilavı" ve "Mekselina Şerbeti" ikram edildi.

Etkinlik, yarın, Yediler Koşusu, Yediler Bisiklet Yarışı, Eshab-ı Kehf Off-Road Yarışlarıyla sona erecek.

Fotoğraflar: Fatih KÖK