1965'te dünyaya geldi. 8 yaşında iş hayatına atıldı. 14 yaşında evlendi. 17 çocuğundan ilk 7'si öldü. At arabacılığı, taksicilik, hamallık, duvarcılık ve 23 yıl boyunca taş oymacılığı yaptı. Düştü, belini kırdı ama o çalışmaktan yılmadı.

8 yaşına bastığında babası ile birlikte at arabacılığı yapmaya başlayan Mustafa usta, 14 yaşına geldiğinde evlendi. 17 çocuğundan ilk 7'si öldü. 8 yaşından itibaren çeşitli işlerde çalışan Mustafa Sallanış'ın hayatı 23 yıl boyunca tutku ile bağlandığı taş oymacılığı yaptığı sırada değişti. Çalıştığı esnada yüksekten düşmesi Sallanış'ın hayatında dönüm noktası oldu. Düşmenin etkisiyle beli kırılan taş oymacılığı ustası, dört ay Diyarbakır ve beş ay Ankara'da tedavi gördü. Ancak yine de iyileşmedi. Hayatında en çok sevdiği meslek olan taş oymacılığı onu tekerlekli sandalyeye mahkum etti. Artık o çok sevdiği ve tutkuyla bağlı olduğu 23 yıllık mesleğini yapamayacaktı.

HİKAYESİ ONU DA AĞLATTI

Çalışamadan duramadığını söyleyen Mustafa Sallanış şimdilerde kapalı çarşıda kiraladığı bir dükkanda tespih ustalığı yapıyor. Kendi hikayesini zaman zaman gülümseyerek anlatsa da aklı hep taş oymacılığında olduğu için duygularına hakim olamıyor. Ulu Cami'ye yaptığı üç ton ağırlığındaki taş kapıyı anlatırken düşmeden önceki hayatı canlanıyor gözlerinin önünde ve gözyaşlarını tutamıyor.

ESERLERİNDEN ÖVGÜYLE BAHSEDİLİYOR

Mustafa usta belki şu an taş oymacılığı yapamıyor ancak geçmişteki eserlerinden övgü ile bahsediliyor. Siverek'te Ulu Cami'ye üç ton ağırlığında yaptığı el işlemeli taş kapı herkesin beğenisini kazanmış durumda. Diyarbakır'ın Çermik ve Elazığ'ın Paro ilçelerine de benzer birer kapı yapmış. Sadece kapı değil. Şanlıurfa'da Hilvan ve Siverek'e, Elazığ'da Paro'ya ve Hatay ile Diyarbakır gibi illerde yirmiye yakın taştan yaptığı çeşme bulunuyor. Bunların yanı sıra mezar taşları da yapmış. Taştan çeşmeleri en çok Elazığ'ın Paro ilçesine yaptığından dolayı kendisine teşekkür plaketi verilmiş.

2010 yılının Haziran'ında hayatı düştükten sonra belinin kırılması ile değişen Siverekli Mustafa usta, 2011 yılından bu yana geçimini kiraladığı dükkanda tespih ustalığı yaparak sağlamaya çalışıyor.

Kaynak: Haber7