Ağustos ayında erkekler 'evi temizlemedi, verdiğim parayla gofret aldı' bahaneleriyle 22 kadını öldürdü, 18 kadına tecavüz etti ve 55 kadına da şiddet uyguladı.

Bianet'ten Çiçek Tahaoğlu'nun haberine göre Ağustos ayında 106 erkek şiddeti, cinayet, taciz ve tecavüz haberi basına yansıdı. İşkenceci erkelerin bahaneleri arasında kahvaltı hazırlamadı”, “evi temizlemedi”, “verdiğim parayla gofret aldı” sözleri yer aldı. Ağustos'ta 22 kadın öldürülürken, dokuz kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 16'sına tacizde bulundu, 55 kadına şiddet uyguladı/yaraladı.

2014'ün ilk sekiz ayında erkekler 184 kadın öldürdü; 70 kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; 417 kadına şiddet uyguladı; 77 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulundu.

Cinayet

Erkekler Ağustos'ta 14 ilde 22 kadın ve beş erkeği öldürdü.

Kadınlardan biri öldürülmeden önce polise şikayetçi olmuştu. Bir erkek ise denetimli serbestlikle cezaevinden çıktıktan sonra karısını öldürdü.

Bir kadın boşanmak istediği, biri cinsel ilişkiyi reddettiği için, biri aile kararıyla öldürüldü.

Kadınların yüzde 27'sini kocaları, yüzde 27'sini akrabaları öldürdü: Altı kadını kocaları, altısını akrabaları (damat, oğul, kardeş, üvey baba), üçünü sevgilisi, birini eski kocası, birini arkadaşı, birini patronu, birini reddettiği erkek, üçünü kadın akrabalarının reddettiği erkek öldürdü.

Cinayetlerin yüzde 68'i ateşli silahlar kullanıldı: Kadınların sekizi tüfekle, yedisi tabancayla, üçü bıçakla, ikisi boğarak, biri döverek, biri işkenceyle öldürdü.

Bir erkek, karısını domuz bağıyla bağladıktan sonra boğarak öldürdü. Kadının dört yıl önce boşanmak istemiş ancak ailesinin ısrarıyla evliliği sürdürme kararı almıştı.

Antep'te karısını ve oğlunu öldüren, kızını da yaralayan bir erkek balkondan gazetecilere kadınlara fazla hak verildiğini, Fatma Şahin ve onun kadınlar için çıkardığı kanunlar yüzünden karısını öldürdüğünü söyledi.

Ağustos'ta kadın katli Ankara (2), Antalya, Antep, Batman (4), Bursa, Dersim, Giresun (2), İstanbul (4), İzmir, Malatya, Maraş, Trabzon, Urfa ve Uşak'ta yaşandı.

Ağustos'ta katillerin yaşları 25 ila 80, katledilen kadın ve kız çocuklarının yaşları 14 ila 74 arasında değişti. Karısını öldüren bir erkek intihar etti.

Faili tespit edilmemiş cinayetler

Kocaeli, Hatay ve İzmir'de dört kadın ve bir kız çocuğunun cesetleri bulundu, katilleri henüz tespit edilemedi:

 Kocaeli'de denizden cesedi çıkarılan kadının kocasından şiddet gördüğü için boşandığı ve kafasında darp izleri olduğu tespit edildi.

Hatay'da seks işçiliği yapan iki kadın tabancayla öldürüldü.

İzmir'de çıkan yangında, itfaiye bıçaklanarak öldürülmüş bir kadının cesedine ulaştı.

Adana'da bir kadın, kocasıyla tartıştıktan sonra balkondan düşerek ya da atılarak öldü.

Tecavüz

Erkekler Ağustos'ta altı ilde altı kadın ve kız çocuğuna tecavüz etti; üç kadına zorla fuhuş yaptırdı. Medyaya yansıyan altı tecavüz vakasından dördünde mağdur çocuktu.

Mağdurlardan ikisine arkadaşları, ikisine tanımadıkları erkekler, birine otel çalışanı, birine hastabakıcı tecavüz etti.

Tecavüz olaylarının ikisi mağdurların alıkonulduğu araçlarda, biri alıkonulduğu bir evde, biri sokakta, biri otelde, biri hastanede yaşandı.

14 yaşında tanımadığı kız çocuğunu bir evde alıkoyarak tecavüz eden üç erkek, tecavüzü videoya kaydederek çocuğun ailesine şantaj yapt. Bir erkek ise zorla arabasına binerek alıkoyduğu kadına tecavüz ettikten sonra gasp etti.

Ağustos'ta tecavüzcülerin yaşları 19 ila 50, tecavüze uğrayan kadın ve kız çocuklarının yaşları 13 ila 29 arasında değişti.

Tecavüzlerin yaşandığı iller Adana, Ankara (4), Antalya, Edirne, İstanbul ve Samsun.

Taciz

Erkekler Ağustos'ta sekiz ilde 16 kadına cinsel tacizde bulundu. Taciz vakalarından ikisinde, tacizciler kadınları yaraladı.

Tacizlerin yüzde 81'i sokakta yaşandı: Bir kadın evinde, biri işyerinde, biri otobüste, 13'ü sokakta tacize uğradı.

Tacizcilerin biri kadının işvereni, ikisi hizmet sektöründe çalışan kişiler, geri kalanın tamamı tanımadık erkeklerdi.

Yanında çalışan kadının evine giren bir erkek, küçük yaşta kız çocuğuyla evlenmek ve cinsel saldırı suçundan 15 yıl hapis istemiyle tutuksuz yargılanıyordu.

Ağustos ayında tacizcilerin yaşları 17 ila 33, tacize maruz kalan kadınların yaşları 19 ila 24 arasında değişti.

Taciz vakalarının yaşandığı iller Adana (3), Antalya, Bodrum, Edirne (6), Isparta, İstanbul, Kocaeli ve Uşak (2).

Şiddet - yaralama

Erkekler Ağustos'ta 22 ilde 55 kadına şiddet uyguladı/yaraladı.

Kadınların yüzde 15'sı boşanmak istediği için şiddet gördü. Üç erkek karılarına işkence yaptı, ikisi hürriyetinden yoksun bırakarak şiddet uyguladı.

Arkadaşını kıskançlık bahanesiyle tabancayla yaralayan bir erkek intihar etti.

Kadınların yüzde 71'ine kocaları ve eski kocaları şiddet uyguladı: iki kadın arkadaşlarından, biri damadından, üçü eski kocasından, biri işvereninden, biri kardeşinden, biri kardeşinin nişanlısından, 34'ü kocasından, üçü oğlundan, ikisi sevgilisinden, üçü tanımadığı erkeklerden, biri üvey kardeşinden şiddet gördü.

Kadınların yüzde 67'si darp edildi: erkekler 37 kadını darp etti, sekiz kadını kesici aletlerle, altısını ateşli silahlarla yaraladı. Üç kadın işkenceye maruz kaldı. Biri eski kocası tarafından balkondan atıldı.

Ağustos'ta erkeklerin şiddet bahaneleri arasında “kahvaltı hazırlamadı”, “evi temizlemedi”, “ona verdiğim parayla kendine gofret aldı”, “arkadaşlarıyla sokağa çıktı” gibi şeyler yer aldı.

Karısını 43 yerinden tornavidayla ağır yaralayan ve serbest kalan bir erkek, Kanaltürk televizyonundan canlı yayında kendini savundu, “Keşke sen de bu şekilde davranmasaydın” dedi.

Karısına falçatayla saldırarak ağır yaralayan bir erkek, kadının şikayetlerine rağmen denetimli serbestlikten faydalanarak cezaevinden çıkmıştı.

Eski kocası tarafından alıkonulan ve balkondan aşağı atılan bir kadının şiddet gördüğü için boşandığı ancak ailelerin ısrarıyla eski kocasıyla barıştığı öğrenildi.

Şiddet uygulayan erkeklerin yaşları 21 ila 79, şiddete uğrayan kadınların yaşları 18 ila 83 arasında değişti.

Erkek şiddetinin yaşandığı iller Adana (7), Aksaray, Ankara, Antalya, Antep (2), Bartın (2), Bolu (6), Bursa (2), Çanakkale, Çorum (2), Erzurum (3), Eskişehir, İstanbul (4), İzmir (3), Kayseri (6), Konya, Maraş, Muğla, Sakarya (6), Samsun, Trabzon (2) ve Urfa.

Şiddetin doğurduğu şiddet

Ağustos'ta iki ilde şiddetin şiddeti doğurduğu üç vaka yaşandı.

Bir erkek, kızını taciz eden ve bıçakla üzerine yürüyen erkeği ağır yaraladı. Ardından denetimli serbestlik yasası kapsamında serbest bırakıldı

Bir kadın, düğüne gittiği bahanesiyle kendisini döven kocasını bıçakla yaraladı. Bir kadın ise şiddet gördüğü kocası ve cinsel tacizde bulunan kayınpederini bıçakla yaraladı.

Bölgelere göre

Ağustos'ta 25 ilde 106 erkek şiddeti, cinayet, cinayete teşebbüs, taciz, cinsel şiddet, tecavüz ve yaralama vakası basına yansıdı.

En çok şiddet Marmara Bölgesi'nde yaşandı. 106 şiddet vakasından 29'u Marmara, 20'si Akdeniz, 17'si Karadeniz, 16'sı İç Anadolu, 10'u Ege, beşi Doğu Anadolu ve dokuzu Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşandı.