Hacı Mustafa Köyü Malik Ejder Derneği tarafında mahalle halkının kültürel gelişimine katkı sağlamak amacıyla başlatılan “Kültür Sohbetleri” programına konuşmacı olarak katılan Abdulhakim Eren, “Memleket Sevgisi” temalı konuşmasında Kahramanmaraş'ı ve güzelliklerini anlattı.

Dernek Başkanı Abdulgaffar Polat açılış konuşmasında, “Tarihi önemi büyük, ekonomik potansiyeli yüksek, zengin kültürel birikimi olan, doğal güzelliklere sahip çok önemli bir coğrafyada yaşıyoruz. Çoğumuz bunların farkında değiliz, ilimizin potansiyelini, saklı değerlerini bu programda Kahramanmaraş Sevdalısı Abdulhakim Hocamızdan dinlemek istiyoruz” dedi.

Abdulhakim Eren konuşmasında, Kahramanmaraş'ın ekonomik büyüklükte 20. sırada olmasına rağmen iller arasındaki yaşanabilirlik sıralamasında 67. sırada olduğunu söyledi. Afşin-Elbistan Termik santrallerinin ülke enerjisinin dönem dönem %8-14'ünü karşıladığını, metal mutfak eşyaları üretiminde Balkanların en fazla üretim yapan ili olduğunu, kuyumculukta 22 ayar altın işlemeciliğinde İstanbul'dan sonra geldiğini, kadın ayakkabıları imalatında İzmir'den sonra en fazla üretim yapan ve dünyada içilebilir su potansiyeli bakımında altı ilden biri olduğunu söyledi. Kahramanmaraş'ta bulunan flora ve fauna türünün İngiltere ve Hollanda da bulunandan daha fazla olduğunu söyleyerek bu kadar potansiyeli ve güzellikleri olan bir ilde yaşayan insanların yaşanabilirlik sıralamasında daha yukarılarda olmayı hak ettiğini söyledi. Kavga gürültü çıkarmayan, devlete ve millete büyük saygısından dolayı huzursuzluk yaratmayan insanlarımızın, sermaye sahipleri ve yöneticilerimiz tarafından daha fazla incitilmeden gerekli tedbirleri alarak Aksu'nun bir an önce eski “ak” haline kavuşturmalarını beklediklerini söyledi. Mahallelerinde insanların birlikte ve ortak akılla hareket etmelerinin sorunlarını çözmede etkili olacağını söyleyen Eren, Kahramanmaraş Belediyesinin Malik Ejder'i imar etmesinin insanları sevindirdiğini, Kumaşır Gölü'nün de bir an önce peyzaj çalışmalarının tamamlanmasını beklediklerini, burasının Kahramanmaraş'ın cazibe merkezlerinden biri olacağını belirtti.

Konuşmasında Kahramanmaraş'ın kültürel değerlerinden de bahseden Abdulhakim Eren; “Kahramanmaraş'ın Kur'an' da en fazla geçen isimlerden olan Afşin Eshab-ı Kehf'e,  Mimar Sinan'a ilham olan Elbistan Ulu Camisine sahip olduğunu anlattı. Eren,  Kahramanmaraş Ulu Camisi, konakları, kaleleri, kapalı çarşısı, el sanatları, Türk kültürüne, edebiyat ve sanatına büyük katkılar sağlayan şair ve yazarları olduğunu söyleyerek “bu yüksek değerlere sahip memleket sevilmez mi? Elbette sevilir” dedi.  

 Katılımcıların ilgiyle takip ettikleri programda mahalle halkı en çok Aksu'nun kirlenmesine tepki gösterdiler. Programa katılan ve Hacı Mustafa Mahallesinden olan ilimizin tanınan Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Hacı Ali Genç'te çocukluğunun Aksu'da balık tutarak, yüzerek geçtiğini, her köye gelişinde Aksu'ya bakarken içinin kan ağladığını, eskiden olduğu gibi gene Aksu'da arkadaşlarıyla yüzmek istediğini, bu sorunun bir an önce çözülmesini beklediklerini söyledi. Katılımcılar çizmesiz Aksu'dan sulanan tarlalara giremediklerini, tarlaların yüzeyinde siyah bir tabakanın oluştuğunu, bazı yerlerde kuyulardan suların renkli çıktığını söylediler. Hacı Mustafa Mahallesi Muhtarı Recep Akıllı'da mahallerinin nüfusunun 3 bin civarında olduğunu Aksu mahallesi ile birlikte yaklaşık 8 bin insanın doğrudan Aksu'nun kirliliğinden etkilendiğini, insanların çeşitli deri ve solunum yolu hastalıklarına maruz kaldığını, Aksu'nun kirliği ile ilgili olarak ilin yöneticilerini ziyaret ettiklerini önlem alınması konusunda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini ve bu sorunun çözülünceye kadar peşini bırakmayacaklarını söyledi. Katılımcılar Aksu konusunda çok kızgın olduklarını bu sorunun köyde toprakları öldürdüğünü tarım faaliyetlerine zarar verdiğini, suya girilemediğini, içerisinde balık ve diğer canlıların yok olduğunu artık tahammüllerinin kalmadığını belirttiler.

Mahalle halkının büyük ilgi gösterdiği programın sonunda katılımcılar birlik ve beraberliğe katkıda bulunduğu, Kahramanmaraş ve Hacı Mustafa ile ilgili yeni bilgiler kazanmalarını sağladığı için dernek yönetimine ve emeği geçen gençlere teşekkür ettiler.