Yüzölçümü ve barındırdığı tür sayısı bakımından Türkiye'de ilk, Avrupa'da ikinci, dünyada dördüncü konumda bulunan Burç Ormanlarındaki hayvanat bahçesindeki nüfus, yeni doğumlarla hızla artıyor.

Ziyaretçilerin yoğun ilgisini çeken maymun evinde dünyaya gelen babuna, annesi tarafından terk edilince hayvanat bahçesindeki çalışanlar tarafından "bebek gibi" bakılmaya başlandı.

Gündüz klinikte gözetim altında tutulan ve şırıngayla beslenen yavru babun, akşam da kliniğin sorumlusu Özsun Yurt Güneş tarafından evine götürülerek besleniyor. Geceleri ortalama 5 kez karnını doyurmak için uyanan babun, Güneş'in kızına ait pelüş ayı ve battaniyeye sarılmadan uyumuyor. Normal şartlarda annesine sarılarak büyüdüğü belirtilen yavru babunun, sürekli sarıldığı pelüş ayı ile adeta anne sıcaklığını gidermeye çalışıyor.

Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 gün önce dünyaya gelen yavru babunun ilk doğum yapan annesi tarafından sahiplenilmediğini ve bakımının üstlenilmediğini söyledi.

Bu yüzden yavru babunun bakımını hayvanat bahçesinin çalışanları olarak üstlendiklerini belirten Özsöyler, "Klinikte çalışan arkadaşlarımızla beraber gündüz 6-7 kez beslenmesini sağlıyoruz. Yavrumuzu anne sütüne en yakın gıdaları vitaminlerle zenginleştirerek besliyoruz" dedi.

Yavrunun dün itibariyle göbek kordonunun düştüğünü ve yavaş yavaş toparlanmaya başladığını dile getiren Özsöyler, 6 aylık olana kadar bakıma muhtaç olduğunu ifade etti.

Babuna henüz isim verilmediğine işaret eden Özsöyler, "Bu yavrumuzun ismini vatandaşlarımızla beraber koymak istiyoruz. Bunun için hayvanat bahçemizin sosyal paylaşım sitesi üzerinden kampanya başlattık. Halkımızın istediği ismi bu yavruya vereceğiz" diye konuştu. 

- Yavru babuna, iki çocuk annesinden şefkat eli

Gaziantep Doğal Hayatı Koruma ve Hayvanat Bahçesi Klinik Şefi Özsun Yurt Güneş, annesi tarafından bakılmayan yavru babunu yaşatabilmek için tek çarelerinin elle beslemek olduğunu söyledi.

Sağlık gelişimini sürekli kontrol altında tutmak ve akşamları düzenli beslenmesini sağlamak için yavruyu her gün evine götürüp getirdiğini anlatan Güneş, şöyle konuştu:

"Yavrumuza her akşam en az 5 kez mama vermek zorundayız. Zaten kendisi de aynı bebekler gibi gece uyanıyor ve mama istiyor. Yavru babun artık bizim çocuğumuz gibi oldu. İki çocuğum vardı. Üçüncü çocuğumuz da babun oldu. Ona çok alıştık. Yaklaşık 6 ay akşamları evimizin misafiri olacak. Sonrasında da bahçedeki doğal ortamına bırakacağız."

- Kimseyle paylaşmadığı eşyalarını yavru babunla paylaştı

Güneş, babun yavrularının normal şartlarda annelerine sarılarak büyüdüğünü ifade etti.

Yavrunun böyle bir şansı olmadığı için ona pelüş ayı ve yumuşak battaniye verdiklerini dile getiren Güneş, "Sürekli ona sarılıp uyuyor. Bu battaniye ve oyuncak ayı, 9 yaşındaki kızım Aleyna'nındı ve 6 yaşına kadar kullanmıştı. Kimseyle paylaşmadığı bu eşyaları babuna verdi. Artık o ailemizin bir ferdi gibi, herkes tarafından seviliyor" dedi.