Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Samsun Belgelendirme Müdürlüğü ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) tarafından düzenlenen, Asansörlerin Yıllık Kontrolü 2. İstişare Toplantısı’nda konuşan Vali Yardımcısı Hakan Kubalı, can güvenliği için asansörlerin kullanım, bakım ve periyodik kontrol faaliyetlerinin yasal zorunluluk olduğunu söyledi. Kubalı, “İlgili mevzuatlar kapsamında başta bina sahipleri ve yöneticileri olmak üzere belediyeler, muayene gözetim kuruluşları ve bakımcı firmaların bu yasal sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekmektedir.” dedi.

TSE Samsun Belgelendirme Müdürlüğü Asansör Proje Koordinatörlüğü ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO), birlikte Samsun’da yürütülmekte olan asansör periyodik kontrol faaliyetlerinin değerlendirilmesi amacıyla, 'Asansörlerin Yıllık Kontrolü 2. İstişare Toplantısı' yapıldı. Samsun TSO Davut Altan Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun TSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Yiğit Tören, toplantının önemine işaret ederek, “Günümüz dünyasında asansör hemen hemen her yerde kullanılan temel ihtiyaçlarımızdan bir tanesi oldu. Özellikle yüksek katlı binaların artmasıyla asansörün olmadığı bina kalmadı. Zaten imar kanunlarında dört kattan sonra asansör mecburiyeti getirildi. Fakat, asansör kullanımı yaygınlaşmasına rağmen asansörlerin periyodik kontrolleri konusunda yeterince çalışma yapılmadığını maalesef görmekteyiz. Asansörlerin periyodik kontrollerinin yapılması, yapılmadığı takdirde cezai işlem uygulanması noktasına gelinmesi konusu gerçekten sevindirici. Asansörlerin periyodik bakımı ve onarımı konusunda özellikle bina yöneticilerine ciddi sorumluluklar düşmekte. Bu konuda yapılacak çalışmalar hepimiz için çok önemli. İnsan can güvenliğinin bu kadar önemli olduğu bir konuda, bu toplantının faydalı olacağını ümit ediyorum.” diye konuştu.

"NE MUAYENE GÖZETİM NE DE ASANSÖR REVİZYON ÜCRETİ İNSANIN CAN GÜVENLİĞİNDEN ÖNEMLİ DEĞİL"

TSE Samsun Belgelendirme Müdürü Erol Kaygı ise yaptığı konuşmada, “TSE Samsun Proje Koordinatörlüğü olarak halihazırda ilimiz İlkadım, Atakum ve Çarşamba belediyelerimizle imzalanan protokoller çerçevesinde bu ilçelerdeki asansörlerin periyodik kontrol faaliyetlerine devam edilmekte. Toplantının amacı, 2014 yılı gerçekleştirilen faaliyetler ışığında, burada alınan kararları bahse konu belediyelerimizle paylaşıp, 2015 yılı nihai politikalarını oluşturmak. Asansör periyodik kontrolleri yasal bir gerekliliktir. İlgili mevzuatın amacı, insanımızın can güvenliğini güvence altına almaktır." dedi. Kaygı, bina yönetici ve sahiplerine yaptığı çağrıda, ne muayene gözetim ne de asansör revizyon ücretinin insanın can güvenliğinden daha önemli olmadığını belirterek; kanundan kaynaklanan sorumlulukları bir an önce yerine getirerek, süratle kullanımlarındaki asansörlerin periyodik kontrollerinin yapılması için müracaatta bulunmaları gerektiğini dile getirdi.

YASAL SORUMLULUK

Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı da yaptığı konuşmada, asansör kullanımının her alanda günlük hayatın vazgeçilmezi olduğunu belirterek, “Kullanım, bakım ve periyodik kontrol faaliyetlerinin yerine getirilmediği ya da aksatıldığı durumlarda, insanımız için büyük bir risk ve tehlike arz etmektedir. Bütün bu faaliyetlerin her biri ilgili mevzuatlarda tanımlanmış ve bu faaliyetleri yerine getirmek kanuni bir gerek olup, yerine getirmemek kanuni bir suçtur. 2015 yılında asansör periyodik kontrol faaliyetlerinde Samsun ilimizin ülkemizde örnek bir seviyeye ulaşacağına olan inancımız tamdır.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, TSE Samsun Proje Koordinatörü Adnan Bahadır ise İlkadım, Atakum ve Çarşamba belediyeleri sınırları içerisinde yürütülmekte olan asansör periyodik kontrol faaliyetlerine dair, 2014 yılı faaliyet gerçekleşmeleri ve 2015 yılı öngörüler hakkında sunum yaptı. Toplantı, bakımcı firmalarla yapılan karşılıklı değerlendirme ardından sonra erdi.