Kayseri’deki asırlık camilerde Ramazan ayı nedeniyle mukabele geleneği devam ediyor. 8 asırlık Cami-i Kebir Camii (Ulu Camii), Ramazan ayı için daha çok insanların akın ettiği merkez haline geldi. Burada mukabeleye iştirak edenlerin birçoğu Ramazan ayını iple çektiklerine işaret ederek, herkesi camilerdeki etkinliklere davet ediyor.

Ramazan ayı dolayısı ile Kayseri’nin tarihi camileri olan Cami-i Kebir ve Hunat Camii’nde her gün Kur’an-ı Kerim okunuyor. Gündüz vakitlerini burada geçiren birçok insan, gün içinde yapılan mukabeleye de katılıyor. Selçuklu döneminde inşa edilen 880 yıllık yani 8 asırlık Cami-i Kebir’de Ramazan ayı nedeniyle düzenlenen mukabele devam ediyor. Gün içerisinde camide Kur’an okuyarak vakitlerini geçiren yaşlılara mukabele sırasında gençlerde iştirak ediyor.

Birçok yaşlı ise 10-15 yıla varan süredir Ramazan ayını camide geçirdiklerini anlatıyor. 82 yaşındaki Rafet Doğan’da bunlardan birisi. Doğan, 13 yıldır Cami-i Kebir’de Ramazan ayını geçirdiğini, vakit namazlarını burada kılarak Kur'an okuduğunu ifade ediyor. Camideki mukabeleye katıldığını belirten Doğan, gençlere çağrıda bulunarak, yaş ilerlemeden, genç iken bu etkinliklere katılmalarını tavsiye ediyor.

Öğle namazı sonrasında başlayan mukabeleye Ramazan ayının ilk gününden beri ilgi olduğunu anlatan cami yetkilileri, geçmiş yıllara göre vakit namazlarında cemaatin camiyi tamamen doldurduğuna da vurgu yapıyor.

Selçuklu Devleti döneminde yaptırılan Hunat Camii, Cami-i Kebir gibi şehir merkezinde 8 asırdır ibarete açık. Ramazan ayının gündüz saatlerini burada geçiren vatandaşlar Kur’an-ı Kerim okuyor, vakit namazlarını kılıyor.

Kayseri’de Mimar Sinan’ın tek eseri olan Kurşunlu Camii’nde ise düzenlenen Ramazan sohbetlerine katılım oldukça yüksek.