Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yaşayan 100 yaş ve üzeri insanların anıları, kaymakamlık tarafından gerçekleştirilecek "Sesli Tarih Arşivi" projesi kapsamında gelecek nesillere aktarılacak.

Kaymakam Serdar Kartal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede 100 yaş ve üzeri insanların bulunmasından dolayı çalışma başlatarak projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.

"Asırlık çınarları" ziyaret ederek yaşamdan kesitlerini, anılarını gelecek nesillere sesli olarak aktarmayı planladıklarını ifade eden Kartal, "Başta Türkoğlu olmak üzere Kahramanmaraş'ın ve ülkemizin tarihine ışık tutacak bilgilere ulaşmayı umuyoruz. Görüştüğümüz insanlarla gelecek nesillerin karşılaşma imkanı olmayabilir. Onların bildiklerini sesli olarak kendi ağızlarından geleceğe taşıyacağız" dedi.

Proje kapsamında yaşlıları hem sağlık muayenesinden geçirdiklerini hem de bilmedikleri konuları öğrenme fırsatı bulduklarını belirten Kartal, "Oluşturduğumuz ekipte bir doktor ve bilgileri kayıt altına almak için bir tarihçi bulunuyor" diye konuştu.

- "Bir hafta Atatürk'ü bekledim"

Ziyaret edilen 6 çocuk, 32 torunu olan ve torunun torununu gören 102 yaşındaki Ahmet Akar, Çanakkale ve Kahramanmaraş'ta 30 ay askerlik yaptığını söyledi.

Kurtuluş Savaşı'nda henüz 6 yaşında olduğunu belirten Akar, o dönemden hatırladıklarını da anlattı.

Savaşın ardından Atatürk'ün, Maraş'a geleceği duyumunu alınca bir hafta boyunca Bababurun mevkisinde gece gündüz beklediğini ifade eden Akar,  "Ancak onu görmek nasip olmadı" şeklinde konuştu.

Sağlıklı yaşamanın önemine de değinen Akar, uzun geçen ömrünü doğal gıdalara borçlu olduğunu, bol miktarda tereyağı, pekmez, süt ve yoğurt tükettiğini ve hiç sigara içmediğini kaydetti.

Akar, Kaymakam Kartal ve beraberindekilere Karacaoğlan'ın bir şiirini okudu.

- Uzun yaşamın sırrı

Fatih Mahallesi'nde oğluyla yaşayan 120 yaşındaki 5 çocuk, 27 torun sahibi Fatma Solmaz da ailesinin yörük olması nedeniyle göçebe hayatı sürdüklerini belirterek, bundan dolayı o döneme ait çok fazla şey hatırlamadığını söyledi.

Kaymakamın, "Nasıl ettin de bu kadar yaşadın" sorusuna üzerine Solmaz, "Mevsimi dışında yetişen hiçbir ürünü tüketmiyorum. Genelde hayvansal ve bitkisel besinleri tercih ediyorum. Yemek öğünlerini hiç şaşırmam. Yemeği zamanında ve düzenli yerim. Bol miktarda haşlanmış et, tereyağı, süt, yoğurt, yumurta, taze sebze ve meyve tüketiyorum" diye cevap verdi.

Beyoğlu beldesinde hasta yatağında ziyaret edilen 100 yaşındaki Hatice Solak ise sağlık kontrolünden geçirildi. Konuşmakta güçlük çeken Solmaz'ın eşi, çocuklarına ve torunlarına "Az uyuyun, çok çalışın. Uzun yaşamın sırrı doğal beslenme" şeklinde öğütler verdiğini kaydetti.

Proje kapsamında 10 kişinin daha ziyaret edileceği ifade edildi.