Ülkemizde askerlik çağına gelen her bireyin askerlik yapma zorunluluğu vardır. Bu açıdan askerlik çağına gelen 20 – 35 yaş arasında ki her birey belki 10 belki 50 defa askerlik sorgulama işlemleri yapmışlardır. Bu askerlik yapma zorunluluğu 20 yaşında gerçekleştiği gibi 20 yaşında çeşitli gerekçeler ile tecil yapan kişiler nedeni ile 20 – 35 yaş arasında hava, deniz, karacı olarak piyade, jandarma ve komando gibi yetenek ve özelliklere göre dağılım yapılarak 28 gün, 6 ay ve 12 ay gibi, bedelli, kısa ve uzun dönem şeklinde yapılabilmektedir. Ülkemizde özellikle eğitim sebebi ile askerlik tecil işlemlerini 15 yıla kadar yapan kişilerin olduğunu söyleyebiliriz. Lisans eğitimlerinde 6, yüksek lisans eğitimleri ile 9,5 ve doktora ile 15 yıla kadar eğitim nedeni ile askerlik tecili yapan kişiler bulunmaktadır.

Askerlik çağına geldikleri andan itibaren gitmek, dönmek gibi sürecin tamamı heyecan dolu bir süreç olup kişilerin bu sürece adapte olmaları amacı ile askerlik sorgulama işlemleri yaptıklarını söyleyebiliriz. Bu sorgulama işlemleri ile sosyal, siyasi, ekonomik, ticari, çevresel ve ailevi hayatlarını düzene sokmak isteyen kişilerin bu sorgulama işlemleri ile gidecekleri dönemi ve dönecekleri süreci kendilerine alıştırmaktadır.

Askerlik sorgulamalarını artıran bir diğer unsur ki bu en önemli unsurdur. Askerlik tecil işlemleri yaptıran öğrencilerdir. Bu öğrenci sınıfları, lise, meslek yüksekokul, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi yapan 10 milyonun üzerinde ki insanlardır. Bu sayının yaklaşık 700 bini bugün askerlik yoklamasında kaçak olarak görülen bakaya kalmış ve celp döneminde askere gitmeyen kişilerdir. Bu kişilerin bugün yaptıkları askerlik sorgulama işlemleri ile sayı bir hayli artmıştır. Öğrenim durumları nedeni ile yeniden tecil yapmak tecil bozup askere gitme, tecili uzatma ve yeni tecil işlemleri yaptırma gibi süreçler bireylerin askerlik sorgulama işlemleri yapmalarının büyük sebeplerindendir. Böylelikle farklı platformlarda askerlik sorgulama işlemleri yapılmaktadır.

Askerlik ile ilgili muaf olan veya askerlik yapmış ve vatani görevlerini tamamlamış kişiler de iş başvurularında veya yeni bir eğitim sürecine girmek adına okul kayıtlarında ihtiyaç duydukları askerlik sorgulama işlerini yaptırarak askerlikle ilişkileri olmadığına dair aldıkları belgeler ile bu süreçlerin içine girmektedirler.

Askerlik sorgulama işlemlerini birkaç farklı yolla yapmak mümkündür. Bunların en basiti ve kolayı kişinin kendi e – devlet sayfasından askerlik sorgulama hizmetini seçerek buradan anlık olarak sorgulamasıdır. Basit hızlı ve masrafsız bir süreçtir. Bir diğer askerlik sorgulama işlemi en yakın herhangi bir askerlik şubesine başvurarak yapmaktır. Burada bireysel olarak gitmek ve sorgulama işlemi yaptırmak gereklidir. Bununla birlikte Asab ( askere alma başkanlığı ) ‘ na bireysel olarak TC kimlik belgesi ile başvuru yaparak askerlik sorgulama işlemleri yaptırmak mümkündür.

Bu yöntemler dışında bazı web sitelerinde askerlik sorgulama linkleri bulunmakta olup bu linkler sayesinde askerlik sorgulama işlemleri yapılmakta olup gerekli bilgileri elde etmek mümkündür. Tüm bu süreçler kişilerin askerlik sorgulama işlemleri yapması ile yılda 1 milyona yakın askerlik sorgulama işlemleri yapılmaktadır. Bu sayının % 40’ ı kişilerin e – devlet web sayfasından yaptıklarını % 30’ u ise bir askerlik şubesine giderek sorgulama ve işlem yaptıklarını söyleyebiliriz.  Bu işlemler içerisinde en güvenli olan bir askerlik şubesinden askerlik sorgulama işlemi yaptırmaktır. Ayrıca e – devlet sayfasında ASAB üzerinden bilgileri güncel olarak yansıtmakta ve askerlik sorgulama işlemlerinizde en güncel hali ile sizlere bilgiler verip askerlik durumunuzu göstermektedir. Askerliğinizi sorulamak için şu siteyi de kullanabilirsiniz: http://www.askerliksorgulama.com/