Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, yapımında sona gelinen Kahramanmaraş Atıksu Arıtma Tesisleri’nde incelemelerde bulundu.

Atıksu Arıtma Tesisi’nde bir hayli ilerleme kaydedildiğini ve yılsonuna doğru hizmete alacaklarını ifade eden Başkan Erkoç: “Şuanda Kahramanmaraş atık su arıtma merkezindeyiz. Sona yaklaşmış durumundayız önümüzdeki aylarda yılbaşına doğru inşallah bu tesis devreye girmiş olacak tabi Kahramanmaraş’ımız için çok önemli bir tesisti burası çünkü Kahramanmaraş’ımızın evsel atıkları direk sır barajı göledine gitmekte ve burada canlı yaşamını çok olumsuz etkilemekteydi. Çok kötü bir kirlilik var. Tabi şehirdeki özellikle evlerde kullanılan zehirli deterjan tuzruhu birçok kimyasal ürün direk baraja boca edildiğinden dolayı burada hemen hemen neredeyse canlı yaşamı minimuma inmiş durumda tabi bu şehrimiz için çok kötü bir görüntüydü. Hamdolsun biz büyükşehir belediyesi olarak sorumluluğumuz dâhilindeki evsel atıkların çözümü ile ilgili bu projeyi çevre şehircilik bakanlığımızda Avrupa birliği desteği ile hayata geçirdik ve sona da yaklaşık önemli bir sorunu çözmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Çünkü atık su yönetimi çok önemli bir sorun şehirlerde tabi Kahramanmaraş’ımızda atık su arıtma tesisi olmayan ender şehirlerden bir tanesiydi. Buda bizim için çok iyi bir itibar oluşturmamaktaydı. Biz problemi çözerek önemli bir sorunu da gidermenin mutluluğunu yaşamaktayız” dedi.

SIR BARAJINDA CANLILIK ARTACAK

Atıksu Arıtma Tesisinin devreye alınması ile Sır Barajı’ndan canlılığın artacağına dikkat çeken Başkan Erkoç: “ Tabi Sır Barajında canlı yaşamına çok önemli katkıda bulunuyoruz. Yani buranın devreye girmesiyle beraber Sır barajındaki canlı yaşamının daha da artacağı inancındayız. Sanayi tesislerinin atıklarıyla ilgili özellikle renk giderimi ünitesi kurulmasıyla ilgilide sanayi tesisleriyle görüşmelerimiz devam etmekte ve onu da çözdüğümüzde mükemmel bir çevreye ulaşmış olacağız. Tabi özellikle evsel atıklarda evlerde kullandığımız tuzruhu gibi deterjan ve birçok kimyasal bu canlı hayatını daha çok etkilemekte adeta barajı zehirlemekteydi. Bu tesisle beraber bu sorunu çözmüş olacağız inşallah. Yani bu Kahramanmaraş’ımız için çok önemli bir tesis. Tüm dünyadaki modern şehirlerde çok önceden kurulmuş bir tesis ama Kahramanmaraş’ımızda bu geç kalınmıştı. Biz bunu çözmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Vatandaşlarımızda bu hemen şehrimizin Kayseri-Gaziantep yolu yanı başında olan bu tesisi görmelerini diliyoruz. Yani faaliyete geçtiğinde de gelip gezebilirler şuanda da burada yetkililer var onlardan izin aldıklarında çalışmaların olmadığı dönemlerde gelip gezebilirler insanlar inceleyebilirler. Yani bu Kahramanmaraş’ımız için en önemli yatırım diyebiliriz” diye konuştu.

DÜNYA STANDARTLARINA UYGUN

Atıksu Arıtma Tesisleri’nin IPA projesi kapsamında yapıldığı belirten Başkan Erkoç sözlerini şöyle tamamladı: “Tabi bu dünya standartlarında bugün burada bu iş yapılırken yapan firmalar bir konforsuyum. Yabancı firmalar var, Yerli firmalar var, Burada bu işleri denetleyen Çevre Şehircilik Bakanlığı dışında Yabancı müşavir bir firma var. Burada dünyanın en son teknolojisi ile yapılan bir su arıtma tesisi, en modern koku ünitesi olan bir tesis ayrıca burası enerji üretende bir tesis. Kendi enerjisini önemli bir kısmını burada kendisi buradan çıkan gazlardan üretecek bu da çok önemli. Kahramanmaraş’ımız için hayırlı uğurlu olsun diliyoruz.”