Başkent Berlin, dijital dünyaya ayak uydurma konusunda oldukça geride. Ekonomi İnceleme ve Danışmanlık Cemiyeti’nin (PwC) araştırmasına göre Berlin ülkenin dijitalleşmedeki merkezi olmayı başaramıyor. Bonn Üniversitesi ile birlikte şehirlerin vatandaşa hizmet sunmada dijital imkanlardan ne derece faydalandığını araştıran PwC bunun için 20 kriter belirlemiş. Bu kriterler ışığında nüfusu bol 25 şehrin idari, siyasi, iletişim, dijital altyapı ve enerji alanındaki durumunu inceleyen kuruluşa göre Berlin yedinci sırada.

Elde ettiği puan ise 20 üzerinden 13,5. Araştırmadan çıkan sonuca göre dijital imkânlardan faydalanan şehirlerin başında 16,4 puanla Köln geliyor. Bu şehri15,6 puanla Hamburg ve 15,5 puanla Münih izliyor. Araştırma bazı müşahhas örneklerle dijital imkânların kullanılmasıyla ilgili kıyaslamalarda bulunmuş. Buna göre araştırmaya tabi tutulan 25 şehirden sadece dokuzunda vatandaşlar park kimliği için online başvuruda bulunabiliyor.

ABD’de işyeri açmak için gerekli ruhsat için online başvuruda bulunmak yıllardır standart bir uygulama. Almanya’da ise bu sadece Bremen’de mümkün. Aynı şekilde yerel yönetim kararlarına online imkanlarla halkı dahil etmek de çoğunlukla kullanılmayan bir uygulama. Sonuçla ilgili olarak konuşan PwC’den Alfred Höhn, “Gelişmiş bir dijital altyapı belediyeler için şimdiden merkezi bir öneme sahip. Halk, çalışanlar ve işverenler için taşıdığı cazibe ise dijitalleşmedeki ilerlemeye bağlı.” dedi. Bu hizmetin ilerlememesinde bütün hanelerde internetin olmayışı veya birçok hanedeki internetin yavaş olması gerekçe olarak gösteriliyor.