Trabzon’da bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluş temsilcileri, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen iç güvenlik paketine tepki gösterdi. Tasarıyla, yargı ve kolluk gücünün iktidarın ihtiyaç ve amaçlarına hizmet edecek şekilde dizayn edildiği savunuldu.

Aralarında KESK, CHP ve ÖDP il başkanlarının da bulundu bazı sendika, siyasi parti ve sivil toplum kurulu temsilcileri Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yaptı. Trabzon Dayanışma Platformu adına açıklamayı yapan Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci, Türkiye’nin sorumlusunun hükümet olduğu bir kaos ortamına hızla sürüklendiğini belirtti. İçine düşülen krizin antidemokratik uygulamalarla aşılmaya çalışıldığını ifade eden İkinci, "Gün geçmiyor ki toplumu sarsan bir şiddet olayı yaşanmasın. Bunun en son örneği Eğe Üniversitesi’nde bir gencimizin hayatını yitirmesi ile yaşanmıştır. Siyasi düşüncesi her ne olursa olsun geçlerimizin kör bir şiddete kurban edilip yaşamını yitirmesi asla kabul edilemez. Yaşanan bu vahim olayda hükümetin açık bir sorumluluğu vardır." dedi.

Türkiye’de günlerdir ülkeyi polis devletine dönüştürecek İç Güvenlik Yasa Tasarısı’nın tartışıldığına işaret eden İkinci, sözlerine şöyle devam etti: "Tasarı ile hakim ve savcı kararı aranmaksızın polisin arama yetkisi hiçbir ölçü olmadan genişletilmekte, kolluğa gözaltına alma ve yakalama yetkisi tanınmakta, yine polise yargı denetimi olmadan telefon dinleme yetkisi verilmekte, toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının meşru olup olmadığının nitelemesi ve dolayısıyla müdahale yetkisi polisin taktirine bırakılmaktadır. Düzenleme ile bireysel ve topluluk haklarının kullanımı ciddi ceza tehdidi altına alınmakta, ceza miktarı artırılarak, cezaların ertelenmesi imkânı da ortadan kaldırılmaktadır. Yargının ve kolluğun günlük siyasi hesaplarla toplum beklentileri ve demokratik değerler yerine, siyasal iktidarın ihtiyaç ve amaçlarına hizmet edecek şekilde dizayn edilmesinin bedellerini bütün bir toplum ağır şekilde ödeyecektir."

Hükümetin sorumsuzca tırmandırdığı gerilimin şiddet iklimini körüklediğini ifade eden İkinci, Trabzon’da teşkilatlanma kararı alan HDP’ye yönelik ‘tahammülsüzlüğün’ demokrasi ile bağdaştırılamayacağını söyledi. İkinci, "Bütün siyasi partilerin memleketin her yerinde siyaset yapma hakkı olduğu gibi HDP’nin de Trabzon’da siyaset yapma hakkı vardır." diye konuştu.