Kayseri Valisi Orhan Düzgün, "100. Yılında Çanakkale Ruhu" projesi kapsamında Çanakkale Şehitleri Ormanı’na 100 bin fidan dikimi etkinliğine katıldı.

Kayseri’nin kuzey çevreyolu girişinde oluşturulan Çanakkale Şehitleri Ormanı’nda düzenlenen fidan dikim etkinliğine Vali Düzgün’ün yanı sıra Garnizon Komutan Vekili ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Namık Boran, 1. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydoğan Aslan, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Orman Bölge Müdürü Ahmet Kara, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve çok sayıda davetli ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Vali Düzgün, burada yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi’nin 100. yıl dönümünde 100 bin fidanı toprakla buluşturma etkinliğinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerdi. Vali Düzgün, günümüzden 100 yıl önce Çanakkale sırtlarında, Conk Bayırı’nda ve daha birçok cephede on binlerce askerin düşmanla savaşarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda büyük fedakârlıklar sarf ettiklerini belirtti. Mehmetçiklerin yaz-kış demeden siperlerde yatarak, bazen yağmur altında, bazen kar üstünde, yokluğun, fakirliğin hakim olduğu günlerde bu ülkeyi savunduklarını anlatan Vali Düzgün, "Bugün bu topraklarda huzur ve güven içerisinde yaşayabiliyorsak atalarımızın, büyüklerimizin bizlere bıraktıkları bu topraklar ve onların büyük fedakârlıkları sayesindedir." dedi.

Çanakkale Şehitliğinde yatanların dil, din, ırk ayrımı olmadan bu toprakların vatan olarak kalması için şehit olduklarını ifade eden Vali Düzgün, konuşmasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale Zaferi'nden sonra bir gazeteciye o günleri anlattığı şu hatıra ile devam etti: "Düşman cephesiyle aramızda sadece 8 metre vardı ve Mehmetçiklerimiz karşı taraftaki düşman askerlerinin silah üstünlüğüne rağmen, öleceklerini, şehit olacaklarını bilerek şehit olan arkadaşlarının yerine kendileri geçiyor, okumasını bilenler Kur'an-ı Kerim okuyor, bilmeyenler şahadet getirerek düşmanın üzerine gidiyorlardı ve biliyorlardı ki 2-3 dakika içerisinde kendileri de şehit olacaklardı."

FİDAN DİKİMİ VE BAKIMI İÇİN 2 BİN KİŞİ ALINACAK

Vali Düzgün, Kayseri’ye 2015 yılı içinde 5 milyon fidan dikilmesinin hedeflendiğini ve fidan dikimi için 6 ay süre ile 2 bin kişinin istihdam edileceği bilgisini de paylaşarak, şöyle devam etti: "2015 yılında da ilimizde 5 milyon fidan dikimini hedefledik. Başta Orman Bölge Müdürlüğü olmak üzere kurum ve kuruluşlarımızın da katkılarıyla inşallah önümüzdeki haftalardan itibaren bu fidan dikimi gerçekleşecek. Ben bu vesile ile duyurmak istiyorum. Yaklaşık 2 bin Kayserili vatandaşımız da 6 ay süreyle bu fidan dikimi ve bakımı işinde istihdam edilmek üzere İŞKUR aracılığıyla görevlendirilecek. Ağaç dikimi gibi kutsal bir işte görev almak isteyen vatandaşlarımıza da buradan duyurmak istiyorum. İŞKUR müdürlüğümüze ve ilçe kaymakamlıklarımıza başvurarak kendileri bu güzel görevde vazife alabilirler."

Kocasinan Kaymakamı Ali Candan ise Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında böyle bir organizasyonu gerçekleştirmenin heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. Konuşmalarının ardından, Vali Düzgün ve protokole mensup kişiler, öğrenciler ve vatandaşlarla birlikte fidan dikti. Fidan dikimi sonrası ise Çanakkale Savaşı sırasında cephelerde Mehmetçiklerin öğünü olan kuru ekmek, buğday çorbası ve hoşaf, Vali Düzgün ve beraberindekiler tarafından dağıtılarak, Çanakkale Zaferi'nin 100. yılında bu toprakların Türk yurdu olarak kalabilmesi adına canlarını feda eden şehitler yâd edildi.