Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Çarşamba'nın kurulacak kent müzesi Türkiye'ye, hayata geçecek golf sahası ve Yeşilırmak nehir gezinti tekneleri projeleri ise dünyaya tanıtılacağını söyledi.

Samsun ve Çevresi Turizm Alt Yapı Birliği (SAMTAB) tarafından Çarşamba ilçesi turizm eylem planı toplantısı yapıldı. Göl Tesisleri'nde yapılan toplantıya; Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın başkanlık ettiği toplantıya Samsun Valisi İbrahim Şahin, Kaymakam Caner Yıldız, Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, Ayvacık Belediye Başkanı Mustafa Belur, belediye meclis üyeleri, birlik üyeleri ile sivil toplum örgütü yöneticileri katıldı.

DÜNDAR, ÇARŞAMBA KÖKLÜ BİR TARİHE SAHİP KÜLTÜR VE TURİZM KENTİDİR”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, ilçesinin turizm potansiyeli ile kültür ve tabiat varlıkları hakkında bilgi verdi. Belediye Başkanı Dündar, “Önemli ve bir o kadar da köklü bir tarihe sahip ilçede yapılacak turizm çalışmalarının tanıtımın yanında ekonomiye önemli katkılar sağlayacaktır. Çarşamba ilçemiz Yeşilırmak’ın iki yakasında, Çarşamba ovası diye adlandırılan verimli topraklarda kurulmuş 4000 yıllık tarihi olan bir ilçemizdir. Çarşamba yöresi etrafındaki ilçelerle birlikte, M.12 ve 13. asırlardan itibaren Türklerin yerleştiği ve hâkimiyet kurduğu bir merkez halini almıştır. 19 yy da Osmanlı Devleti’nde Karadeniz’i yöneten Çarşambalı Paşalar olan Haznedaroğlu Ailesi'nden ilçemize birçok dini ve tarihi yapılar kalmıştır. Bu yapılar başta olmak üzere Göğceli Cami, Yeşilırmak nehir gezi tekne projesi ve diğer tarihi değerlerimizi de bir araya getirerek ilçemizin turizm kapısını açmak istiyoruz. Ordu Köyü'ne kadar 5 kilometre uzunluğunda düzenlenecek güzergahı tarih, doğa ve yürüyüş yoluna dönüştürebiliriz.” diye konuştu.

YILMAZ, “ÇARŞAMBA’YI DÜNYA TANIYACAK”
Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, ilçede çok sayıda turizm potansiyeli olduğunun belirtti. Başkan Yılmaz, “Kurulacak kent müzesi ilçeyi Türkiye'ye, hayata geçecek golf sahası ve Yeşilırmak'ın nehir gezinti tekneleri projeleri ise dünyaya tanıtacaktır. Çarşamba'nın bu tarihsel ve kültürel birikimlerini herkese tanıtmalıyız. Bunun içinde müze yapmak zorundayız. Buraya öğrencilerimizi ve gençleri getirip ilçelerini tanımalarını sağlayalım. Bunun yanında ilçenin en müthiş turizm değeri ise Yeşilırmak'tır. Çarşamba özelinde en büyük avantajımız nehrin kazandırdığı verimli tarım ovasıdır. En büyük turizm değeri olan Yeşilırmak üzerinde gezinti amaçlı bir takım su araçları konulabilir. Bir diğer turizm değeri ve geliri ise golftür. Son yıllarda golfe çok talep var. Golf Federasyonu bunun için iklimi uygun yer arıyor. Golf sayesinde ilçe turizmine önemli katkılar sağlanacağını düşünüyoruz. Doğal zenginliklerimizle birlikte havaalanı avantajımızı da işin içine katarak golfü ilçemize kazandıracağız." şeklinde konuştu.

VALİ ŞAHİN, “GOLF ÇARŞAMBA’YA YAKIŞIR”
Çarşamba coğrafyasının turistlerin para harcayacağı ortamlar oluşturulması bakımından uygun olduğunu vurgulayan Samsun Valisi İbrahim Şahin ise şunları konuştu, ''Başta Araplar olmak üzere yabancı ve yerli turistler, bir bölgeyi birbirlerine överek, tanıtarak ve reklamını yaparak cazibesini artırıyor. O yüzden Samsun'un da turizm açısından sayılamayacak kadar zenginliği var. Bunlar görülüp öğrenilerek ağızdan ağıza reklamı yapılacak. Golfün de burada olması önemli bir avantaj sağlayacak. Yine Göğceli Camii, turizm için eşsiz bir destinasyondur. Ahşap mimari ve estetiğe önem vermemiz lazım. Yine Yeşilırmak sebebiyle Çarşamba çok şanslı. Süratle nehri su araçlarıyla buluşturabiliriz. Ufkumuzu geniş tutup çalışacağız.'' ifadelerini kullandı.