Samsun Çerkes Derneği'nde her yıl geleneksel olarak yapılan kahvaltı programı, üniversiteye gelen gençler ile üniversiteye hazırlanan gençleri buluşturdu.

İlkadım ilçesi İstiklal Caddesi'nde bulunan dernek binasında gerçekleşen geleneksel 'Zexes' adı verilen programda konuşan Çerkez Derneği Başkanı Sedat Uygun, amaçlarının diğer illerden Samsuna gelen Çerkeslerin burada bir ailelerinin olduğunu göstermek olduğunu kaydetti. Uygun, "Burada Çerkeslerin yaşadığı İzmir'den, Adana'dan, Sinop'tan, Kayseri'den ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen arkadaşlarımız var. Belki ailelerinden ilk kez ayrılıyorlar. Burada da bir ailelerinin olduğunu bilmelerini istiyoruz. Dernek onların ikinci evleri gibi, bizler de ağabeyleri ablalarıyız. Bir hafta önce tanımadıkları insanların yanına bilmedikleri bir şehre geliyorlar ve bize güveniyorlar. Bizler de üniversiteli arkadaşlarımıza yapabildiğimiz kadar burs ayarlıyor, ev buluyoruz. Aileleri sürekli yanında olamayacakları için biz onların ikinci aileleri olarak yanlarında oluyoruz. Yeri geliyor velileri olarak üniversitede onlar adına hocalarıyla konuşabiliyoruz. 2 yıl önce gelen bir yıl sonra yeni gelenler de tanışıp kaynaşıyor. Biz belki 5 yıl sonra olmayacağız ama gençlerimiz kurumsal yapımızı bu şekilde sürdürecekler." diye konuştu.
Arkadaşları adına konuşarak duygu ve düşüncelerini ifade eden hukuk fakültesi öğrencisi Ahsen Yıldız, "Ben Kayseri'den geldim. Çarşamba Hukuk Fakültesi'nde birinci sınıf öğrencisiyim. Bu birliktelik bizi çok mutlu ediyor. Ailemle Samsun'a geldiğimde başkanımız ve arkadaşlar benimle çok ilgilendiler. Üniversite sınavı sonrasında tercih yaparken Erzincan veya Erzurum'a gitmektense gönlümden gerçekten burası geçmişti. Tercihler açıklandığında Samsun Çarşamba olunca çok mutlu oldum. İyi ki de gelmişim diyorum." dedi.

Kahvaltı programın da 2,5 yaşındaki Meritsa Konuş geleneksel bayan şapkası (pao) takıp, geleneksel Çerkes çalgısı akordeon önünde poz verdi.