Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Derneği,  100. kuruluş yılında “Yılın Annesi” adıyla bir ödül töreni düzenledi. Dernek kuruluşunun 100. yılında; bu yıldan başlayarak her yıl, “Kimlik Bilinci Yüksek ve Topluma Yararlı Evlatlar Yetiştirmiş Anne” unvanıyla 3 anneyi, “Yılın Annesi” ve 1 anneyi de ‘Jüri Özel Ödülü’ ile seçerek,  Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti’nin Kurucusu “Hayriye Melek Hunc” adı ile ödüllendirmeye karar verdi. Ülke genelinde duyurusu yapılan bu ödüllendirme, 5 kişilik bağımsız bir jüri tarafından değerlendirildi. 

Bu yıl ilki düzenlenen programda; ‘Yılın Anneleri’ seçilen Nermiye Tok, Tülay Bir, Mutena J. Demirci ve Remziye Akbay oldu. Sait Hiçbiçmez ve Gazete 365 köşe yazarı Seyfullah Atçı’nın ev sahipliğinde ve ünlü prodüktör Erkan Özerman ve Kafkas Kahramanı Ruslan GUVAŞE’nin da konuk olarak hazır bulunduğu program, MAREV Ataşehir Tesisleri’nde gerçekleşti. 

Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti hakkında bilgi…
Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti 1918 yılında, Hayriye Melek Hunç başkanlığında, dönemin kültürünü özümsemiş beş Çerkes kadını tarafından İstanbul’da kurulmuş, Beşiktaş,  Akaratler’de açılan Çerkes Numune Mektebi’nde örnek bir eğitim verilmiştir. Okulun en önemli özelliği Osmanlı İmparatorluğunda “ilk” defa, Müslüman bir halkın eğitim gördüğü bir okulda kız ve erkek öğrencilerin aynı çatı altında birlikte ders görmesiydi. Okulda Türkçe, Tarih, Coğrafya, Biyoloji, Edebiyat ve şiir dersleri yanında, Çerkesce olarak dil dersleri, Kafkas tarihi, Fransızca dersi, resim ve müzik dersi, beden eğitimi, vals ve diğer modern dansların eğitimi de veriliyordu. Yine Osmanlıda “ilk” olarak 4 - 6 yaş öğrencileri içinde bir “Ana Sınıfı” konulmuştu. Diğer bir “ilk” ise, İslam dünyasında ilk kez Latin harfleriyle eğitim yapılan bir okul olmasıydı. Bu okul ve dernek 1923 yılında kapatıldı. 

2 Ocak 2012 yılında aynı isimle, halen yönetimde olan Günsel Avcı, Emine Sezgin, Ayşe Pişkin, Didem Baş Bilge, tarafından yeniden kurulan dernek, Çerkes dili ve kültürü eğitimlerine ağırlık vererek, Türkiye’nin kültür zenginliğinde önemli bir yeri olan Çerkes Kültürü’nün yaşatılması ve geleceğe aktarılması çalışmalarına devam etmektedir.