Saat 20.00'de Galatasaray Lisesi önünde toplanmaya başlayan grup burada pankartlarını açıp bir süre gösteri yaptıktan sonra, saat 20.30'da Odakule önüne geçerek kortej oluşturdu.

Çerkes Soykırımı'nı anlatan pankartlarla yürüyüşe geçen  grup, ''Çerkesya, Rus toprağı Olmayacak!'', “Rusya Çerkesya'dan defol!”, “Worepsov Tıbze, Worepsov Tıxabze”, “Soykırımın hesabı sorulacak”, “Rusya Kırımdan defol!” gibi sloganlar atarak protestolarını yüksek sesle dile getirdiler.

Rusya Federasyonu'nun İstiklal Caddesi'ndeki konsolosluğu önüne gelen grup bir süre daha sloganlar attıktan sonra Onur Yaldız hazırlanan basın açıklamasını okudu. Grup daha sonra, gelecek ay yine aynı gün ve saatte buluşmak üzere sözleşerek ıslıklar ve alkışlar eşliğinde olaysız bir şekilde dağıldı.

Basın açıklamasının tam metni şöyle:

Saygıdeğer Kamuoyu,

Değerli Basın Mensupları!

Bugün 21 Mart!

Bugün nevruz!

Bugün, zor yaşam koşullarının sona erip, tabiatın yeniden canlanmaya başladığı gün.

Bugün, tabiatın bayramı olduğu kadar, barış ve kardeşliğin de bayramı artık.

Yeni günün getirdiği barış ve kardeşlik bayramı tüm Türkiye ve dünya halklarına kutlu olsun!

 Saygıdeğer Kamuoyu,

Değerli Basın Mensupları!

Evet, her 21 Martta hayat yeniden başlar!

Ancak Çerkesler için 150 yıldır hayat durmuş vaziyette ve hiçbir nevruz onu yeniden canlandıramıyor.

150 yıldır kendilerini yaşama çekecek bir milli nevruz bekliyor Çerkesler; kendilerini anavatanlarında toplayıp, diliyle, kültürüyle yeniden canlandıracak bir nevruz; hayata yeniden bağlayacak bir nevruz”¦

Ama o nevruz hiç gelmiyor”¦

***

Rus emperyalizminin yüzyılı aşkın süren soykırım saldırılarının ardından, 2 milyona yakın Çerkes anayurtlarından sürülerek dünyanın dört bir tarafına dağıtıldı.

İçinde bulunduğumuz 2014 yılı ile bu facianın üzerinden 150 yıl geçmiş oluyor.

Soykırım ve sürgünün Çerkes halkında açtığı yaralar o kadar derin ve o kadar ölümcül ki, köklü bir halk dört nesildir can çekişmekte, hala hayata tutunabilmek için kendine bir çıkış yolu aramaktadır.

Daha da kötü tarafı ise dünyayı yönetenlerin, uluslararası güç odaklarının, baştan beri sessiz karşıladıkları bu zulmü, 21. yüzyılda da görmezden gelmeye devam etmeleridir.

 “Halkların katili” sıfatı taşıyan, emperyal şehveti hala dinmemiş Rusya da takınılan bu edilgen tavırdan cesaret almakta, içinde bulunulan 21. yüzyılda da bütün yüzsüzlüğü ile ceberut tavırlarını sürdürmektedir.  Nitekim en son Kırım'ı işgal etmek suretiyle yayılmacı emellerine hala gem vuramadığını göstermiştir. Kafkasyalılarla aynı tarihi kaderi yaşayan Tatar kardeşlerimize Allah'tan yardım diliyor; Kırım'ın işgal ve ilhakını bütün kalbimizle kınıyoruz. 

 Saygıdeğer Kamuoyu,

Değerli Basın Mensupları!

Rusya'nın taktiği belli: Uyguladığı terörist yöntemlerle halkları önce ümitsizliğe ve sonrasında kendisinin de içinde yaşadığa terör batağına çekmekte; ardından da düzenlediği kanunsuz operasyonlar, yargısız infazlarla halkların en değerli evlatlarını yok etmektedir. Tıpkı geçtiğimiz günlerde katledilen Çeçen direnişçi Doku Umarov'a yaptıkları gibi”¦  Bu vesileyle bu antiemperyalist mücadele adamını da saygıyla anıyor, yoldaşlarının yanında kalbimize gömerek Allah'tan rahmet diliyoruz.

 Zulmün topu var, güllesi var, kal'ası varsa,
Hakkın da bükülmez kolu, dönmez yüzü vardır!
Göz yumma güneşten, ne kadar nuru kararsa
Sönmez ebedî, her gecenin gündüzü vardır.
 

 Düşmanın izlediği politikalar ne olursa olsun, dünyadaki kayıtsızlık ne kadar sürerse sürsün, Çerkes halkının soykırımcılarla mücadelesi hesap soruluncaya kadar sürecektir.

İçimizde yaşattığımız vatan sevgisi bu  mücadelenin tükenmez enerji kaynağıdır.

 İŞGALE HAYIR!

ASİMİLASYONA HAYIR!

RUS EMPERYALİZMİNE HAYIR!

YAŞASIN ÇERKES HALKININ VAR OLMA MÜCADELESİ!

YAŞASIN DİLİMİZ, YAŞASIN KÜLTÜRÜMÜZ!

YAŞASIN ÇERKES KALMA MÜCADELEMİZ!