Eskişehir Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ufuk Çevik, Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün 150'inci yılında Çerkeslere çifte vatandaşlık verilmesi gerektiğini söyledi.
Dernek binasında düzenlenen kahvaltılı basın toplantısında konuşan Çevik, yaşanan soykırımı unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını söyledi. 1547 yılında kurulan Rus Çarlığı'nın sıcak denizlere inme politikası sonucunda ilk askeri saldırısını 1604 yılında gerçekleştiğini hatırlatan Çevik, sözlerine şöyle devam etti:

“1763 yılı Kafkasya'nın Ruslar tarafından işgalinin başlangıcı olarak kabul edilebilir. 1763-1864 arası savaş acımasızca devam etmiştir. 1859'da Şeyh Şamil komutasındaki Dağıstan ve Çeçen kuvvetlerinin teslim olmasından sonra Ruslar tüm güçlerini Kuzey Batı Çerkesleri üzerine yönlendirmiş ve 5 yıl daha süren savaş sonucu Çerkesler yenilgiyi kabul ederek sürgünle yüz yüze kalmıştır. Yaklaşık bir buçuk-2 milyon insanın topraklarından zorla sürüldüğü ve bu insanların üçte birinin Osmanlı topraklarına yerleşinceye kadar hayatını kaybettiği, tarihçilerin üzerinde hemfikir olduğu bir konudur. Eğer Çerkes halkı soykırım ve sürgüne maruz kalmasaydı, bugün yaklaşık 20 milyon Çerkes, kendi anayurtlarında yaşıyor olacaktı. Çerkesler bu trajediye ”˜Soykırım ve Sürgün' diyor ve her yıl 21 Mayıs günü anma etkinlikleri düzenliyor.”

Yaşanan soykırım ve sürgün nedeniyle Rusya Federasyonu'ndan özür beklediklerini dile getiren Çevik, “Çerkeslere çifte vatandaşlık hakkının verilmesini ve anayurtlarına dönüş haklarının tanınmasını talep ediyoruz. Başka hiçbir Kafkas dilinin Ubıhça gibi kaybolmamasını istiyoruz. Biz Çerkesler intikam değil, adalet talep ediyoruz” dedi.