Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde Çerkez köyü olan Kargabükü köyü alınan kararla ismi Anzorey Mahallesi olarak değiştirildi.

Afşin’e bağlı bir köy iken Büyükşehir Yasası ile birlikte mahalle statüsüne geçen Kargabükü Mahallesi’nin ismi meclis kararıyla Anzorey Mahallesi olarak değiştirildi. 1864 Büyük Çerkez Sürgününde anayurtlarını terk ederek Türkiye'ye gelen ve Afşin’e 12 km uzaklıkta Göksun çayı ile Tüllüce tepesi eteklerine yerleşen ‘Kargabükü’ (Anzorey) halkı o tarihten bu yana aynı yerde ikamet ediyorlar. 1924 yılında köy tüzel kişiliğine kavuşan Kargabükü o tarihten bu yana aynı ismi taşıyordu.

Konu hakkında açıklama yapan Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, "Kargabükü, Afşin'e 12 kilometre uzaklıkta bir mahallemiz ve Kafkas kökenli, Çerkez vatandaşlarımızın yaşadığı bir yer. Burada yaşayan vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda buranın ismini 'Anzorey' olarak değiştirdik. Kargabükü mahallemizin ismi Anzorey oldu. Ayrıca, Aşağı Kargabükü ve Yukarı Kargabükü Mahallelerinin isimleri adı Kuban ve Elburuz olarak değiştirildi. Bilindiği üzere Elburuz, Kafkasların en yüksek dağıdır. Kuban ise Kuzey Kafkasya'daki bir nehrimizin adıdır. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşlarımız Afşin'imize bu bölgelerden gelmişler. Anzorey ise 'Anzor' isminin türetilmiş şeklidir ve Anzor'un yaşadığı yer anlamına gelmektedir. Çerkez vatandaşlarımıza hayırlı olmasını ümit ediyorum." dedi.

Başkan Güven, "Ülkemiz bir mozaik ve bu mozaiğin en önemli taşlarından biri Çerkez topluluğudur. Ülkemizde demokratikleşmeyle birlikte artık insanlara baskı ve asimilasyon gibi politikalar son buldu. Bu ülkede yaşayan her türlü kökenden insanlarla birlikte yaşamaya hazırız. Bu ülkeden bundan sonra herkes kendi kültürünü yaşatarak kardeşçe dostça yaşamaya devam edecek." açıklamasında bulundu.

Anzorey Mahallesi Muhtarı Mahmut Alagöz de "Anzor, Çekezler arasında çok önemli bir isimdir. Çerkez isimlerin bir çoğu Hititlere kadara uzanıyor ve Anzor ismi de bunlardan bir tanesidir. Dünyanın her yerinde yaşayan Çerkezler zaten Kargabükü‘nü Anzorey olarak bilirler. Anzor çok değerli bir isim Çerkezce'de ve bizim için tarihi bir önemi var. Türkiye'de araştırmaların neticesinde Çerkez ismin verildiği ilk mahalle olduk. İsim değişikliği için mahallemizde bulunan bütün vatandaşlarımızın görüşlerini aldık. Hiçbir vatandaşımız itiraz etmediler ve böyle bir çalışmanın olduğundan dolayı çok sevindiler. Bu isim değişikliğinde emekleri bulunan, Afşin Belediye Başkanımız Mehmet Fatih Güven'e, İlçe Kaymakamımız Fatih Aksoy'a, Sayın Valimiz Hakan Güvençer'e çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.