Çocuk ve gençlerin hareketsizliği konusunda alarm sinyalleri çalıyor. Çocuk ve gençler günde ortala sadece yarım saat hareket ediyorlar. Buna mukabil günde tam yedi saat hareketsiz oturuyorlar. Essen'de Federal Çocuk ve Gençlerin Spor Raporu basına tanıtılırken yetkililere acil tedbir alma çağırısı yapıldı. Uzmanlara göre bu hareketsizliğe sebep olan en önemli amillerden olarak Alman eğitim sistemi sayıldı. Eğitim sistemi amaç olarak kendisine mümkün olduğunca çocukları erken okul ya da yuvaya alma ve yine tam gün eğitim uygulaması gereğince de mümkün olduğunca geç eve yollamayı seçmiş durumda.

Tam gün eğitim konusunda Almanya'da sayı olarak ve nicelik olarak başarılı bir uygulama olduğu vurgulanırken burada çocuklara beden eğitimi konusunda fırsat verilmediği ifade edildi. Eve geç giden çocukların daha sonra spor yapmadıklarına da vurgu yapıldı. Federal Olimpiyat Sporları Birliği Başkanı Alfons Hörmann okul ile spor kulüpleri arasında anlaşılamayan alanların olduğuna vurgu yaptıktan sonra Almanya genelinde 600 bin eğitimli spor eğitmenlerinin olduğunu dillendirdi. Bunların ise okulda beden eğitimi öğretmenini, öğleden sonra da eve gönderilip rehberliği yapılan çocukların spor derslerinde istihdam edilebileceğini hatırlatıyor.

FAKİR VE GÖÇMEN AİLE ÇOCUKLARININ UYUMUNDA SPOR DA KULLANILMALI

Raporda ayrıca sporcuların da ağır şartlar altına yaşam sürdürdüklerine işaret edildi. Özelliklede okula giden genç sporcuların okul ve antrenmanlar için haftalık 80 saat gibi çok uzun bir zaman ayırmak zorunda olduklarının altı çizildi. Bununda gence stres, psikolojik rahatsızlıklar ve kötü not olarak yansıdığı bilgisi verildi. Açıklamada "Siyaset ve kamuoyu hep galip geleni ve süper kabiliyetleri görürler. Oysa bu sporcular başarısız olduklarında psikolojik krizler geçirirler.

Biz bu insanlarla ilgilenmeyi nedense hiç düşünmedik." denildi. Raporda yer alan yeni bir teklifte sporun uyum çalışmalarında kullanılması oldu. Özellikle göçmen kökenli fakir aile çocuklarına spor yapmalarına destek vererek çok şeyler elde edilebileceği dikkatlere sunuldu.