Adana Eczacı Odası (ADEO) Başkanı Ersun Özkan, hemen hemen her evde bulunan kullanılmamış, bir miktarı kullanılmış veya miadı geçmiş ilaçları toplayabilmek için destek arayışlarını sürdürüyor.

Beraberinde Genel Sekreter Ö. Mürsel Yalbuzdağ, Yönetim Kurulu Üyeleri Erdem Kızıltepe ve Seher Zuhal Cengiz ile birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Kırılmaz’ı ziyaret eden ADEO Başkanı Özkan, miadı dolmuş ilaçların tehlikeli atık statüsüne girdiğini söyledi. Bu ilaçların çöpe atılmasının hukuksal olarak yasak olmasının yanında çok tehlikeli olduğunu aktaran Özkan, “Adana’da bu ilaç atıklarını imha edecek herhangi bir yer ve kurum yok. Türkiye’de ruhsatlı 1-2 firma var. Biz oda yönetimi olarak 2012 yılında miadı dolmuş ilaçları eczanelerimizden toplattık. Ruhsatlı araçlarla İstanbul’a göndererek imha ettirdik. Bu dönem kapsamı genişletmek istiyoruz. Şurubundan tabletine kadar evlerde bir kısmı kullanılmamış ilaçlar var. Vatandaşlar bu atık ilaçları çöpe atıyor. Çöpe atılan bu ilaçlar kimyasal madde olduğundan suya, doğaya karışarak insan sağlığını ve çevreyi olumsuz etkiliyor. Bir de çöp toplayıcı çocukların eline geçerek hem halk sağlığına hem de çevre sağlığına ciddi zarar veriyor. Bunu engellemek zorundayız.” dedi.

Çukurova Kalkınma Ajansına sunulmak üzere bir proje hazırlığı içerisinde olduklarını da ifade eden ADEO Başkanı Ersun Özkan, “Bu projede evsel ilaç atıklarının toplanılmasıyla ilgili afişler hazırlanacak, ara temin yeri olarak eczanelere konulacak kutulara vatandaşların ilaçlarını getirip atmalarını sağlayacağız. Getirilen bu atık ilaçları eczanelerden alıp, bertaraf yapılacak zamana kadar koyacağımız bir depo edineceğiz. Ayrıca evlerde atıl olan bu ilaçlarla ilgili bir istatistik hazırlayacağız. Böyle yaparak akıllı ilaç kullanımına da bir katkımız olacak. Bu projeyi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve belediyelerle ortak yapmak istiyoruz. Bu konuda desteğinizi istemeye geldik.” diye konuştu.

SEVE SEVE BU PROJENİN ORTAĞI OLURUZ
Çevre Mühendisi Yusuf Kenan Genç’in de hazır bulunduğu ziyarette halk ve çevre sağlığının çıkarını koruyan her türlü projeye destek verebileceklerini söyleyen İl Müdürü Kırılmaz, “Böylesine anlamlı bir projenin seve seve ortağı oluruz. Faydalı olacağını düşünüyorum. Çevrenin korunması için yaptığınız bu çalışma için sizlere çok teşekkür ediyorum. Elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz.” şeklinde konuştu.