Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş, Amerika’nın Harvard Üniversitesi’nin duvarında hak, adalet ve ahlak konularını anlatan Nisa Suresi 135. Ayetinin asılı olduğunu belirterek, bunun İslam ahlakının gayrimüslimler tarafından da nasıl takdir edildiğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Kutlu Doğum Haftası nedeniyle, Nevşehir İl Müftülüğü tarafından Kapadokya Kültür Merkezinde düzenlenen programa vatandaşlar büyük ilgi gösterdi. İl Müftülüğü tarafından Kapadokya Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş konuşmacı olarak katılırken, Nevşehir Vali Yardımcısı Hasan Kayhan, Belediye Başkan Yardımcısı Atila Seçen, İlçe Müftüleri, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
İl Müftülüğü tarafından katılımcılara gül, gül suyu, lokum ve Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından “Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı” ve Türkiye Diyanet Vakfı yayınlarından kitaplar dağıtıldı.

Kur’an tilavetinin ardından Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan sinevizyon izlendi. Nevşehir İl Müftülüğü Damla İlahi Korosu birbirinden güzel ilahiler seslendirdi. Programda açılış konuşması yapan İl Müftüsü Yakup Öztürk; haftanın önemi ile ilgili kısa bir konuşma yaptı. Müftü Öztürk; “Sevgili Peygamberimiz (S.A.V.)’in örnek ahlakı ve rahmet yüklü mesajı sayesinde 23 sene içinde bedeviler medeni, eşkiyalar evliya, hasımlar hısım, düşmanlar dost, inananlar kardeş oldu. Birlikte yaşamayı öğrendiler. O’ndan (S.A.V.) mutlu oldular. Aradan 14 asır geçti. Maalesef çağımızın insanlığı aynı şekilde O’nun örnek ahlakına ve rahmet yüklü mesajına muhtaç hale geldi. Şimdi Muhterem Hocamız O’nun örnek hayatından kesitler, pasajlar ve mesajlar sunacak.” dedi ve katılımlarından dolayı herkese teşekkür etti.

'İSLAM’DA CAN, MAL, IRZ VE AKIL GARANTİ ALTINA ALINDI'

Dr. Ekrem Keleş ise konuşmasında, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yılın Kutlu Doğum teması olarak belirlenen 'Hz. Peygamber ve Birlikte Yaşama Ahlakı' konusuna yer verdi. Dr. Keleş; 'Sizden biri kendisi için istediğini kardeşi için istemedikçe iman etmiş sayılmaz' Hadis-i Şerifini hatırlatarak birbirimizi sevmemizi, kendimiz için ne istiyorsak kardeşimiz için de onu istememiz gerektiğini ifade etti.

Ekrem Keleş, Amerika Harvard Üniversitesi’nin duvarında Nisa Suresi 135. Ayetinin asılı olduğunu belirterek, bu ayette 'Ey iman edenler kendiniz, ana-babanız ve en yakınlarınızın aleyhine de olsa Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. (Şahitlik ettikleriniz) zengin veya fakir de olsalar (adaletten ayrılmayın.) Çünkü Allah, ikisine de (sizden) daha yakındır' dendiğini, bunun da İslam ahlakının yabancılar tarafından dahi nasıl takdir edildiğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Bütün Hak dinlerde can, mal, ırz, din ve akıl emniyetinin esas olduğuna değinen Keleş, İslam’da da bunların güven altına alındığını, böylece Müslim, gayri Müslim tüm insanların huzur içinde birlikte yaşamalarının teminat altına alındığını söyledi.

Efendimiz (A.S.V.)’in bir hadisinde 'Bir Müslüman’ın diğer Müslümana canı, malı ve ırzı haramdır' buyurduğunu belirten Keleş, “Yani bunlara asla dokunulmaz. Asrı Saadette ve Osmanlı döneminde bunun somut örnekleri yaşanmıştır. Şimdi de ihtiyacımız olan bu güzel örnekleri hayatımıza geçirmeli ve bunu ihtiyaçlı gönüllere aktarmalıdır. Bunu sizler, siz gençler yapacaksınız.” dedi.

Konuşmasının sonunda salondaki bütün çocukları sahneye davet eden Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Dr. Ekrem Keleş, çocuklara canlı gül takdim etti. Beni Neccarın çocukları gibi çocuklar 'Ben Peygamberimi Seviyorum, Biz Peygamberimizi Seviyoruz' diye salonu inlettiler ve duygulu bir sahne yaşandı.

İl Müftüsü Yakup Öztürk tarafından, Dr. Ekrem Keleş’e Avanos yapımı el işlemeli vazo takdim etti.