Son yıllarda inşaat sektöründeki baş döndürücü yükseliş köyden kente göçü arttırdı. Köylerinden çalışmak için şehirlere gelen ve çok katlı sitelerde yaşayanlar toprak özlemini hobi bahçeleriyle gidermeye çalışıyor.

Samsun’un İlkadım ilçesinde şehrin merkezine yapılan bin 264 konutluk Ulugazi TOKİ’de oturan vatandaşlar site kenarında boş buldukları arazilerin etrafını çevirerek hobi bahçesi olarak kullanıyor. TOKİ binalarının yapıldığı alanın eski havaalanı bölgesi olması nedeniyle bol miktarda yeşil alanın bulunduğu yerde vatandaşlar kendilerince değişik metrekarelerde hobi bahçeleri oluşturdu. Bazı yerlerde belediyelerin vatandaşların stresten arınması, sitelerin etrafının bakımlı ve yeşil olması için teşvik ederek yapımına yardımcı olduğu hobi bahçelerini Samsun’da vatandaşlar kendi imkân ve çabalarıyla yapmaya çalışıyor. Kendilerince hem boş vakitlerini toprakla ilgilenerek geçiren hem de ektiği mısır, domates, biber ve salatalıklarla taze sebze yiyen site sakinleri bölgenin İlkadım Belediyesi’nin imkanlarıyla düzeltilip molozlardan arındırılarak daha fazla kişiye hobi bahçesi yapma imkanı sağlanmasını istiyor.

Oğlunun okulu nedeniyle Kavak ilçesindeki köylerinden İlkadım ilçesine geldiklerini belirten Hatice Köse, "Ben 56 yaşındayım kendimi bildim bileli köyde çiftçilik yapıyordum. Ama çocuğumuz üniversiteyi kazanınca onun yalnız kalmaması için biz de buraya geldik. Benim en büyük özlemim toprakla uğraşmaktı. Oturduğumuz sitenin yanındaki boş araziyi görünce burayı kazarak taşlardan temizleyip sebze diktim. En büyük sorunu sebzeleri sulama sırasında yaşıyorum. Yüksek katlı binadan buraya su taşımak zor oluyor. Ama her zorluğuna rağmen şimdilik toprak özlemimi şehirlilerin tabiriyle hobi bahçesinde gideriyorum." dedi.