Gençlerde ekolojik bilinçlenme sürecini başlatmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında 4 farklı ülkeden gençler Muğla'nın Fethiye ilçesine gelecek. Türkiye, İtalya, Hırvatistan ve Bulgaristan'dan ilçeye gelecek 24 genç Çalış Kuş Cenneti’nde bir araya gelecek.

Fethiye Turizm, Tanıtım, Eğitim, Kültür ve Çevre Vakfı'nın (FETAV) Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezleri Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı kapsamında hazırladığı "Sınırı Aşan Yaşamlar" projesi Fethiye'de başlıyor. Gençlerde ekolojik bilinçlenme sürecini başlatmak amacıyla hazırlanan proje kapsamında Türkiye, İtalya, Hırvatistan ve Bulgaristan'dan 24 genç Fethiye'ye geliyor. 20-26 Nisan arasında Çalış Kuş Cenneti’nde buluşacak olan gençler, bilgi ve deneyim paylaşımı, öğrenme, aktarma, yaratma, üretme süreçlerine dahil olacak.

Proje Koordinatörü Gül Bahar Edik Kayhan, projenin amacının gençlerde yaşam boyu sürecek olan düşünmek, davranmak ve hissetmekten ibaret ekolojik bilinçlenme sürecini başlatmak olduğunu açıkladı. Proje sayesinde gençlerin yaşamın içindeki farklılıkların ötekileştirme aracı yapıldığı bugünün dünyasında, ekosistem gerçeği üzerinden empati yetisini geliştireceğini anlatan Kayhan, "Türk, İtalyan, Hırvat ve Bulgar gençlerinin Fethiye’nin hassas ekosistemlerinin başında gelen Çalış Doğa Parkı Kuş Cenneti’nde bilgi ve deneyim paylaşımının yanı sıra öğrenme, aktarma, yaratma ve üretme süreçlerine dahil olacak. Proje hedefine eğitim faaliyetleriyle ulaşacak. Bu amaçla proje ortaklarımıza hem teorik hem de arazi eğitimleri verilecek. Bu eğitimler, görsel materyallerin kullanıldığı teorik eğitim çalışmaları ve sulak alanda yapılacak inceleme ve kuş gözlem faaliyeti olmak üzere temelde iki kısımdan oluşacak. Projemiz 20-26 Nisan tarihleri arasında Fethiye’de gerçekleştirilecek." dedi.

FETAV Yönetim Kurulu Üyesi Fercan Akçin ise projenin bir diğer amacının Çalış Kuş Cenneti'ndeki kuşların korunmasını ve bölgede yaşadığı tespit edilen 222 tür kuşa sahip çıkmayı kapsadığını anlattı. Akçin, faaliyetler içinde yer alan okul ziyaretleri ile de projenin etkili ve yaygın kültürel paylaşım hedefine ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.

"7 YILDA 222 KUŞ TÜRÜ TESPİT EDİLDİ"

Projenin arazi sorumlusu ve kuş gözlemcisi Ali İhsan Emre de Çalış Kuş Cenneti'nde 7 yıl ara vermeden sayım yaparak 222 tür kuşunun yaşadığını tespit ettiklerini belirtti. Çalışmalar kapsamanında kuşların hangi mevsimlerde geldiğini, ne zaman yuva yaptıklarını ve göç zamanları gibi bilgileri toplayarak kuş cennetinin Fethiye için ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardıklarını vurgulayan Emre, "Çalış Kuş Cenneti kente yakın bir noktada bulunduğu için çevresinin tel örgülerle kapatılması gerekliydi. Bu işlem daha önce yapıldı ama zarar gördüğü için yeniden yapılması lazım. Ayrıca, bölgede cam ve plastik atık atılıyor. İnsanlar bu konuya hassasiyet göstersin." dedi.