E-Devlet Şifresi nasıl alınır. E-Devlet nedir? E-Devlet Şifresi alma işlemler hakkında detaylı tüm bilgiler burada. Pek çok kamu işlemlerimizi yapmaya yardımcı olan E-Devlet sistemi günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. E-Devlet şifresi nasıl alınır ve E-Devlet hizmetlerine nasıl giriş yapılır tüm sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz.
E-devlet sistemi; tüm kamu hizmetlerine tek bir noktadan erişim imkanı sağlayan büyük bir internet sitesidir. Sistemin amacı ise, kamu hizmetlerini vatandaşlara, işletmelere, kamu kurumlarına bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığı ile etkin ve verimli bir şekilde sunmaktır.


Sisteme Giriş

Devletin kısa yolu olan e-devlet sistemine giriş yapabilmek için ihtiyacınız olan tek bir şifre ve T.C kimlik numaranızdır. Ayrıca sisteme giriş yapabilmek için, uygulama içinde dört farklı şifre yer almaktadır. Sisteme giriş yapabilmek için; Mobil imza,Elektronik imza,T.C kimlik kartı ve son olarak sistem şifresi seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.

Şifre dışında, diğer şifre türlerini cep telefonunuzun bağlı olduğu GSM operatörüne göre, kısa mesaj göndererek alabilirsiniz. Bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgiyi, https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/girweb adresi üzerinden alabilirsiniz. Sistem şifresini ise, her hangi bir PTT şubesine giderek ve burada T.C kimlik numaranız ile kimlik kartınızı ilgili görevliye vererek alabilirsiniz. Burada e-devlet şifresi için ödemeniz gereken miktar ise sadece 2 TL’dir.

Şifrenin unutulması

Şifrenin unutulması durumunda, sisteme yeni bir sistem şifresi almadan giriş yapamazsınız. Bundan dolayı, şifrenizi unuttuğunuz takdirde, en baştan yeni bir e-devlet şifresi almanız gerekmektedir. Yeni bir şifre almak için ise yapmanız gerekenler, en başta yapılan şifre alım işlemleri ile aynı şekilde olacaktır. Yani bir PTT şubesine giderek ve bu defa 4 TL ödeyerek yeni bir şifre alabilirsiniz.

Sistemegiriş yaparak birçok kamu kurumu ile ilgili işlemlerinizi yapabilirsiniz. Sürücü belgesi cezası sorgulama işlemlerinden, vergi borcu sorgulamaya ve Bireysel emeklilik işlemlerinden, yurt başvurusu işlemlerine kadar, birçok işlemi, sisteme giriş yaparak gerçekleştirebilirsiniz. Buna göre, bazı uygulamalar şu şekildedir;

İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri;

Bu işlemler için önceden notere gitmeniz gerekmekteydi. e-devlet sisteminin gelmesi ile birlikte artık notere gitmenize gerek kalmamaktadır. Eğer mobil imza, E-İmza ya da e-devlet şifrenizden bir tanesi mevcut ise bu tür işlmelerinizi artık sistem üzerinden yapabilirsiniz.

Çay-kur Üretici Sorgulama;

Sistemin kurulması ile birlikte artık Çaykur çay üretici belgesinin var olup olmadığını sistem yardımı ile öğrenebilirisiniz.

DASK Poliçe Sorgulama;

Deprem poliçenizi sorgulama konusunda bu uygulama size yardımcı olacaktır. DASK kapsamı altında olan ortalama 5.8 milyon evin raporlarına e-devlet sistemi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Sürücü Belgesi Ceza Puanı;

Bu uygulama ile birlikte artık sürücü belgeniz üzerinde ceza olup olmadığını sorgulatabilirsiniz.

Vergi Borcu Sorgulama;

Artık vergi borcunuzu bu uygulama yardımı ile öğrenebilirsiniz.

Muhtaçlık Başvurusu;

Muhtaçlık konusunda başvurular için bu uygulamayı kullanabilirsiniz. Dul ve yetim aylığı alabilmek için ise önce sisteme başvurmanız gerekmektedir.

Genel sağlık Sigortası;

Genel sağlık sigortası sağlık hizmetlerinden yaralanamayan vatandaşlarımızın bu hizmetten mahrum kalmamaları için kurulmuştur. Hizmetten yararlanmak için bu uygulamayı kullanabilirsiniz.

İşsizlik Ödeneği;

Bu ödenek, hastalığı nedeni ile çalışamayacak duruma gelen vatandaşlarımızın bu süre zarfında mağdur olmamaları için ödenen ücrettir. Ödemelerin yapılıp yapılmadığını bu uygulama üzerinden öğrenebilirsiniz.

Deniz Ruhsat Sorgulama;

Deniz ruhsat sorgulama işlemi için bu uygulamayı kullanabilirsiniz.

Sevk Edilecek eğitim Merkezi;

Askerliğinizi nerede ve ne zaman yapacağınız konusunda merak ettiklerinizi bu uygulama üzerinden öğrenebilirsiniz.

Adres Değişikliği Bildirimi;

Bu tür işlemlerinizi bu uygulama üzerinden kolaylıkla yapabilirisiniz.

 Aile Hekimi Bilgisi Sorgulama;

Aile hekiminizin kim olduğunu merak ediyorsanız bu uygulama size yardımcı olacaktır.

GSS Tescil Kaydı;

Genel sağlık sigortasına tescil kaydınızın olup olmadığını bu uygulama üzerinden öğrenebilirsiniz.

 4A Emeklilik Kesintileri;

Emekli maaşınız normalden düşük geliyor ise bunun nedenini bu uygulama üzerinden öğrenebilirsiniz. Ayrıca emekli maaşınızın oranına bakabilirsiniz ve neden kesinti yapıldığına dair bilgi sahibi olabilirsiniz.

4A Emekli Aylık Bilgisi;

Emekli aylığı hakkında merak ettiğiniz her türlü bilgiyi bu uygulama üzerinden öğrenebilir ve gerekli duyduğunuz tüm bilgilere bu uygulama üzerinden ulaşabilirsiniz.

4A Hizmet Dökümü;

4A Hizmet Dökümü uygulaması sayesinde işe giriş tarihinizi, yatırılan priminizi ve ne kadar prim yatırdığınızı öğrenebilirsiniz.

4B Borç Durumu;

Sistemin bu borç durumu uygulaması ile ne kadar borcunuzun olduğunu öğrenebilirsiniz.

4B Emekli Aylığı Kesintileri;

Bu uygulama ile BAĞ-KUR emekli aylığında neden kesinti yapıldığını öğrenebilirsiniz.

4B Aylık Bilgisi;

Bu uygulama bilgilendirme amaçlıdır. Emekli aylığı ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

4B Tescil Kaydı;

BAĞ-KUR ile ilgili tescil kaydınıza bu uygulama üzerinden ulaşabilirsiniz.

4C Emekli Aylığı Kesintileri;

Emekli sandığı ile ilgili alınan maaşlarda neden kesinti yapıldığını sistem üzerinden öğrenebilirsiniz.

4C Emekli Aylık Bilgisi;

Bu uygulama bilgi amaçlıdır. Emekli Sandığı ile ilgili bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

4C Tescil Kaydı;

Emekli sandığı ile ilgili tescil kaydınıza bakabilir ve gerekli olan sorgulatmaları yapabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik İşlemleri;

Bireysel emeklilik işlemlerini bu sistem üzerinden rahat ve pratik bir şekilde yapabilirsiniz.

KYK Yurt ve Burs Başvurusu Sorgulama;

Üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere sağlanan burs ve yurt imkanlarının sonuçlarını sistem aracılığı ile öğrenebilirsiniz.