Kayseri Valisi Orhan Düzgün ve eşi Gül Düzgün, Engelliler Haftası dolayısıyla 75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Engelliler Haftası Programı'na katılarak, hazırladıkları etkinlikleri kusursuz bir şekilde sergileyen çocukların mutluluklarına ortak oldu.

75. Yıl Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi bahçesinde düzenlenen programa Vali Yardımcısı Mehmet Aktaş ve eşi Selen Aktaş, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan’ın eşi Ümmü Candan, Melikgazi Kaymakamı Erkaya Yırık ve eşi Ayşe Yırık, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar’ın eşi Fatma Çolakbayrakdar ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, engelli çocukların aileleri ve öğretmenleri de katıldı. Vali Düzgün, Engelliler Haftası programında yaptığı konuşmada, Kayseri’de ilk ziyaret ettiği kurumlardan birisinin 75. Yıl İstikbal Rehabilitasyon Merkezi olduğunu belirterek, merkezin çalışanları ve yöneticileri ile birlikte engelli çocuklara yaşama heyecanı veren, onlara katkı sağlayan çok önemli bir kurum olduğunu belirtti. Kayseri’de yaklaşık 70 bin engelli vatandaşın bulunduğunu kaydeden Vali Düzgün, engelli vatandaşların yaş, cinsiyet ve engel durumuna göre envanter çalışmasının yapılmasının önemine işaret ederek, Kayseri’de bu yönde çalışma başlatıldığını söyledi.

Vali Düzgün, “Engelli vatandaşlarımıza daha iyi hizmet götürebilmek adına onların engel durumlarına, yaşlarına, cinsiyetlerine göre envanterlerinin çıkarılması son derece önemli. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüz bu konuda çalışmalara başladı ve Kayseri’deki engelli vatandaşlarımızın yüzde 25’inin envanteri çıkarıldı. Farklı engel durumlarına, yaşlarına, cinsiyetlerine göre doğru politikaların uygulanabilmesi ve onlara sağlıklı hizmet sunulabilmesi bakımından, bu vatandaşlarımıza iyi hizmet götürebilmemiz bakımından bu envanterin çıkarılması önem taşımaktadır. Envanter çıkarılması işlemi özellikle yeni kayıtlarla beraber daha sağlıklı olarak devam ediyor. Bunlar tamamlandıktan sonra ilimizdeki yaş, cinsiyet ve engel durumlarına göre kaç vatandaşımız var hepsini ayrı ayrı tespit etmiş olacağız.”

Son yıllarda devletin engelli yakınlarına sunduğu çok önemli hizmetler olduğunu ve bu hizmetlerin her geçen gün artması yönünde çalışmalar gerçekleştirildiğini dile getiren Vali Düzgün, maddi durumu zayıf olan engelli yakınlarına da devlet tarafından evde bakım hizmeti karşılığı maddi destek sağlandığını belirtti. Vali Düzgün, son yıllarda gerek kamu, gerekse de özel sektör tarafından rehabilitasyon merkezlerinin açıldığını kaydederek, bu merkezlerde okuma- yazmadan, el sanatlarına, gerektiğinde meslek edindirme kurslarına kadar çeşitli kurslarla engelli çocukların yetiştirildiğini, onların toplum hayatına, mümkünse iş hayatına kazandırılması noktasında önemli çalışmalar yürütüldüğünü anlattı.

Kayseri’nin engelli vatandaşların istihdamı anlamında diğer illere göre çok iyi konumda olduğunu belirten Vali Düzgün, “Kayseri’de devletin zorunlu tuttuğu engelli çalışanlar ile ilgili kontenjanımızın neredeyse tamamının dolu olduğunu söyleyebiliriz. İŞKUR Müdürlüğümüz aracılığıyla da başvuran engelli vatandaşlarımıza kendilerine uygun istihdam sağlanması konusunda da çalışmalarımız sürekli devam ediyor” dedi.

75. Yıl Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürü Kadriye Yurtsuz ise yıl boyunca program için hazırlandıklarını belirterek, bu heyecana ortak olan başta Vali Düzgün ve eşi Gül Düzgün ile katılımcılara teşekkür etti. Skeçler, dans gösterileri ve müzik performansları ile büyük beğeni toplayan ve yetenekleri ile hayran bıraktıran Rehabilitasyon Merkezi çocukları, davetliler tarafından uzun süre alkışlandı. Konuşmaların ve gösterilerin ardından Vali Düzgün ve eşi Gül Düzgün ile protokole mensup kişiler, rehabilitasyon merkezi yöneticileri, çalışanları ile engelli yakınları, kusursuz bir programın mimarı engelli çocuklarla günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.