Yozgat’ta ev kadınları, yaz aylarını fırsat bilerek halılarını mahallelerinde bulunan çeşmelerde yıkıyor.

Eski Pazar mahallesinde bulunan çeşme, bugünlerde ev hanımlarının halılar yıkamasıyla yoğunluk yaşıyor. Halı, kilim ve yorganları çeşmenin oluğunda yıkayan kadınlar, yıkama işleminin ardından çeşme ve yakındaki duvar demirlerine asarak kurumaya bırakıyor.

Her yıl mahallelerindeki çeşmede halılarını yıkadıklarını belirten Sermin Metin, şöyle konuşuyor: “Ev halılarımızı genelde yazın yıkıyoruz. Halı yıkamacıya da verebiliriz. Ama kendimiz yıkadığımız için en azından içimize siniyor. Geçen ay çeşmede yıkamayı düşünüyordum ama çeşmede sıra bulamadığım için bugüne kaldık. Kendimiz yıkadığımız için yıkama masrafı da yapmıyoruz bu şekilde tasarruf da sağlıyoruz.”

Nejla Arslan da aynı ifadeleri kullanarak, “Yıkamaya vermek yerine deterjan parası ile halımızı yıkamış oluyoruz. Evde küçük çocuklarımız olduğu için halıların mutlaka yıkanması gerekiyor. Ben de komşumuzla birlikte önce onun halılarını sonra da kendi halılarımızı yıkadık. Çeşmede sıra bulmak çok zor oluyor biz de bugün sıra bulabildik.” diye konuştu.

Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu ise su sıkıntısı yaşanmaması konusunda ev hanımlarını uyararak, ev halılarını evlerinde yıkamak yerine yıkamacı ya da akar çeşmelerde yıkamaları tavsiyesinde bulundu.