Emiralioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlığın uzun yıllardır küçük ve büyükbaş hayvan kayıt sistemi üzerinde özveriyle çalıştığını belirtti. Çalışma kapsamında bütün hayvanların kulak küpeleriyle tanımlandığını ifade eden Emiralioğlu, bu sayede hayvanların hem rakamsal hem de hastalık ve diğer konularla ilgili takibinin yapıldığını ifade etti. 
     Hayvanların kayıt sisteminin kurumları için hayati önem taşıdığını dile getiren Emiralioğlu şöyle konuştu: 
     ''Önümüzde bir Kurban Bayramı var. Halkımız, dini vecibeleri gereği büyük ve küçük baş hayvan kesimleri yapıyor. Ancak bu bayramın bizim için ayrı bir önemi var. Çünkü bayramda kesilen hayvanların kulak küpelerinin 16 Kasım'a kadar kurumumuza getirmesi gerekiyor. Yürürlükteki 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlı, Gıda ve Yem Kanunu'na göre düzenleme yapılmış. Dolayısıyla sattığı kurbanlıkları Türk-Vet sisteminden düşürmeyen üreticilere cezai müeyyide uygulanacak. Yasa geçen yıl uygulamaya girdi.'' 
     Emiralioğlu, konuyla ilgili Diyanet İşler Başkanlığı'nca Kurban Tebliği yayımlandığını, vatandaşların da kurbanlıkların küpelerini veteriner, muhtar, zabıta, din görevlisi ve üretici birlikleri aracılığıyla teslim etmesi gerektiğini vurguladı. 
     Kurbanda kesimi yapılan hayvanların, küpelerinin kendilerine ulaşması halinde, sistemden düşüleceğini dile getiren Emirailoğlu, ''Hayvan kayıt sistemi hayati önem taşıyor. Burada birinci derecede sorumlu hayvan üreticileri. Mutlak suretle sattığı hayvanların bilgisini bize ulaştırmak zorundalar. Aksi halde haklarında yasal işlem uygulanacak. Halkımızın da bu konuya önem vermesini bekliyoruz'' diye konuştu. 
     Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Güzel ise doğan ve ölen hayvanı kayda almak zorunda olduklarını ifade etti. Güzel, hayvan kayıt sistemine ilişkin şunları anlattı: 
     ''Emniyet için trafiğe çıkan veya trafikten çıkartılan araç ne kadar önemliyse bizim içinde 'hayvan kayıt sitemi' o derece önemli. Birlik olarak üreticilerimizi bu konuda sürekli uyarıyoruz. Halkımızın da Kurban Bayramı dolayısıyla bu konunun ehemmiyetini anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü kesilen hayvanların sistemden düşümünün sağlanması lazım. Dolayısıyla Türk-Vet veri tabanında doğru sonuçların olması gerekiyor.''