Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Avrupa Birliği (AB) Bilgi Merkezi'nin Dünya Kadınlar Günü nedeniyle düzenlediği "Toplumsal Kalkınmada Kadının Rolü" adlı programda hem kadının toplumda karşılaştığı sorunlar konuşuldu, hem de eğlenildi.

Programda sunucu Metin Uca, müzisyen İlhan Şeşen ve yazar Kürşat Başar, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Tolga Şirin ile birlikte kadının toplumda karşılaştığı sorunları müzik ve söyleşilerle ele aldı. GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, programın açılışında yaptığı konuşmada, şiddetin her türlüsüne karşı olduğunu söyledi. Bartık, "Bu asırda artık bu konuların konuşulması, bununla ilgili yorumların yapılması bile doğru değilken, ne yazık ki ülkemizde ard arda kadına şiddet olaylarını duyuyoruz, okuyoruz. En son Mersin’de yaşanan vahşi olay hepimizi derinden etkiledi. Özgecan kardeşimize rahmet diliyorum. Bir daha böyle olayların olmamasını ümit ediyorum. Şiddetin her türlüsüne karşıyım; kadına şiddet, erkeğe şiddet, çocuğa şiddet asla olmamalıdır. Çünkü gelecekte güzel bir Türkiye görmek istiyoruz." diye konuştu.

Türkiye’nin kadına şiddet konusunda dünya sıralamasında istenilmeyen bir noktada olduğunu ifade eden Bartık, şiddetin önlenmesi için yapılacak her türlü çalışmanın altına imza atacaklarını kaydetti. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Dr. Tolga Şirin de konuşmasında Türkiye’nin kadına şiddet konusunda ne durumda olduğu hakkında bilgi verdi. Şirin şu ifadeleri kullandı: "Birleşmiş Milletlerin dünyada kadına şiddet konusunda 148 ülke içinde yaptığı sıralamada Türkiye iktisadi açıdan olumlu bazı adımlar atmakla beraber raporda da altı çizilmiş bir nokta 118’nci sırada. Yani 148 ülke içinde 118.’nci sırada olmak gerçekten vahim bir şey. Yani çok geri kalmış ülkelerin arasındayız. Kadınlara yönelik bir ayrımcılık sorunu olduğu aşikar."

Program, İlhan Şeşen, Kürşat Başar ve Metin Uca’nın kadının toplumdaki yerini şarkı ve söyleşileriyle anlattığı gösteriyle son buldu.