Kahramanmaraş'ta 20 yıl önce bir grup gönüllü tarafından "İhtiyaç sahibinin kara gün dostu" sloganıyla kurulan Saçaklızade Vakfı, bugün başta kent halkı olmak üzere Suriyeli ailelere de günlük sıcak yemek dağıtıyor.

Günde 50 aileye sıcak yemek vererek başlanan çalışmada bugün binlerce kişi, hayırseverlerin verdiği yardımlar sayesinde hem karınlarını hem de gönüllerini doyuruyor.

Eğitimden sosyal projelere, öğrenci burslarından gıda ve giyim yardımlarına kadar ihtiyaç sahiplerinin yanında olan vakıf, kentte Suriyeli ailelerin de umut ışığı oldu.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, çadır kentte yer bulamayınca il merkezi ve ilçelerdeki terk edilmiş evlerde yaşam savaşı veriyor. Kimi zaman bir evde 5 ailenin kimi zaman da 20-30 kişinin bir evi paylaştığı kentte Suriyeliler, kendilerine uzatılan şefkat eliyle yaşama tutunuyor.

- "Herkesin yüreğini sızlatan ciddi bir hadise"

Vakfın yönetim kurulu üyesi Ömer Faruk Şirikçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yardım faaliyetleriyle kısa zamanda halkın gönlünde taht kurduklarını söyledi.

Kent genelindeki terk edilmiş evlerde yaklaşık 10 bin Suriyelinin yaşam savaşı verdiğini belirten Şirikçi, "Suriyeli kardeşlerimizin halı, yer sergisi, battaniye, yorgan, mutfak eşyaları, buzdolabı, çamaşır makinesi gibi ihtiyaçlarını gidermeye yönelik faaliyetler gerçekleştirdik. Evinde yiyeceği bulunmayanlara aşevimizde sıcak yemek vermek için önlem aldık. Ayrıca aylık periyotlarla gıda bankamızdan gıda kolileri verdik" dedi.

Suriye'de yaşanan olayların, İslam ülkeleri arasında herkesin yüreğini sızlatan ciddi bir hadise olduğunu ifade eden Şirikçi, "Buna kayıtsız kalamazdık. Tıpkı Medine halkı gibi kendilerine hicret eden Mekkeli kardeşlerini nasıl kucakladılarsa, Saçaklızade Vakfı'da ülkelerinden gelip çadır kentte yer bulamadığı için virane evlerde kalan Suriyeli kardeşlerimizi kucakladı" diye konuştu.

Havaların soğuduğunu ve kış şartlarının ağırlaştığına işaret eden Şirikçi, bu kapsamda giyecek ve yiyeceğin  gibi soba, battaniye ve yatak ihtiyaçlarının da karşılamak için ellerinde gelen gayreti gösterdiklerini belirtti.

- Kışlık soba ve yaşam malzemesi yardımı

Kış için iki ay önce başlatılan yardım kampanyasını değinen Şirikçi, şunları kaydetti:

"Kapasitesinin üstünde çalışan aşevimize gelen Suriyeli kardeşlerimizin hiçbirini geri çevirmemeye çalışıyoruz. Burada sanayicimizin katkıları küçümsenemez. Kente merkezindeki 4 noktada 3 bin 500'ü kendi halkımız olmak üzere yaklaşık 5 bin kişiye günlük sıcak yemek veriyoruz. Bu imkandan bin 300 Suriyeli faydalanıyor. Şehrimizde misafir ettiğimiz Suriyelilerden yaklaşık 800 kişiye de soba ve battaniye dağıttık."

Suriye'deki savaşın biran önce sona ermesini temenni eden Şirikçi, ülkedeki olayların yıllarca sürse bile vefakar Kahramanmaraş halkının Suriyelilere karşı asla sorumsuz kalmayacağını sözlerine ekledi.