Çukurova Üniversitesi’nin katkılarıyla, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü dolayısıyla Adana Sevgi Evleri’nde etkinlik düzenlendi. Renkli görüntülerin yaşandığı programda katılımcılar, çocuklarla birlikte gökyüzüne balon ve güvercin bıraktı.

Etkinliğe Vali Yardımcısı Kadir Okatan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyhan Tükel, Adana Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı İdris Dal, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile sevgi evlerindeki çocuklar katıldı.

Etkinlikte konuşan İdris Dal, bu tür programların kamuoyunda ve ülkeler arasında farkındalık oluşturulması bakımından önemine dikkat çekti.

Daha sonra kürsüye gelen Avukat Dilara Özuğur, “Çocuk İşçiliğinin Hukuki Boyutu” konulu sunum gerçekleştirdi. Çocuklarla karşılıklı iletişime geçerek soru cevaplar eşliğinde haklarını anlatan Özuğur, çocukların yasal haklarını nasıl arayacaklarını ve kimlere başvurmaları gerektiğini anlatarak bilgi verdi.

Çukurova Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Ferdi Tanır ise ‘Çocuk İşçiliğiyle mücadele ve alınması gereken önlemler’ konulu sunumunda çocuk işçiliğinin dünyadaki sayısı, çocuk kimdir, çocuk işçiliği neler getiriyor ve neler yapılmalı? konularına değindi.

Çocuk işçiliğinin sosyo-ekonomik bir insan hakları sorunu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tanır, “18 yaşın altında çalışan herkes çocuk işçiliği statüsüne girer. Bu kapsamda olanların en kötü durumdakileri ise sokakta, tarımda ve enformel sektörde yani kayıt dışı çalışan çocuklardır.” dedi. 18 yaşını tamamlamayan herkesin ‘çocuk’ olduğunu yineleyen Prof. Dr. Ferdi Tanır, “Bu süre içerisinde kişilerin sağlıklı bir gelişim sergilemesi isteniyorsa, çocuğun ailesinin yanında iyi beslenerek, iyi dinlenerek, oynayarak, akranlarıyla birlikte eğitim görerek geleceğe hazırlanması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmasının ardından, Çocuk İşçiliği konulu kısa film gösterimi ile Adana Çocuk Hakları Komitesi Çocuk Temsilcileri tarafından hazırlanan sunum gerçekleştirildi. Çocuk Korosu'nun seslendirdiği “Bir Dünya Bırakın Biz Çocuklara” adlı şarkıyı görsel bir sunumla seslendiren minikler ayakta alkışlandı.

Program sonunda “İş Sağlığı Güvenliği” konulu fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi.

Etkinlik, tüm davetlilerin ve çocukların katılımıyla Sevgi Evleri bahçesinde gökyüzüne renkli balonlar ve güvercinler bırakılmasıyla sona erdi.