“Hadım” yasası konusunda en ciddi adım atıldı. Çocuklara tecavüz eden, cinsel istismarda bulunan kişilere testosteron hormonunu azaltan ilaç verilecek. Yeni düzenlemede kişinin pedofili hastası olduğunun ispatlanması şartı aranacak.

Hadım cezası, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında Aile, Adalet ve AB BBakanlıklarının içinde bulunduğu komisyon tarafından değerlendirildi. Daha önce pek çok kez yasal düzenlemenin kıyısından dönülen “hadım/ilaçla tedavi” yöntemi için en ciddi adım atıldı. Çocuk istismarının önüne geçmek için politikalar üreten hükümet yetkilileri, bu kapsamda sivil toplum kuruluşlarının ve baroların “İlaçla tedavi yöntemi ile istismarcılar tedavisi bittiğinde cinsel performansına aşamalı olarak yeniden kavuşur. Bu pedofili hastaları için bir çözüm değil. İnsan haklarına aykırı” görüşünü de dikkate alarak yeni bir formül üretti.

NORMALE DÖNEBİLECEK

Uzmanların araştırmalarının ardından bakanların görüşüne sunulan taslağa göre “kişinin pedofili hastası olduğunun ispat edilmesi” şartı aranarak ilaçla tedavi yöntemi yasal düzenleme içine alınacak. Böylece çocuklara tecavüz eden, cinsel istismarda bulunan kişilerde testosteron hormonunu azaltan tedavi “dönemsel/süreli” olarak uygulanmaya başlanacak. Suçlu olan kişinin tedavisi bittiğinde ilaç kesilecek ve erkek normal yaşantısına dönebilecek. Ancak kişi çok uzun yıllar bu tedavi altında tutulmuş olacak.

KAYIT SİSTEMİ KURULACAK

İstismara yönelik uygulamaların koordinasyonunu yürütmek için yerel düzeyde yönetici seviyesinde komiteler oluşturulması da planlandı. Bu kapsamda halen risk altında olduğu düşünülen ve yeterli koruma sağlanmayan çocuklar için kayıt sitemi oluşturulacak. Bakanlıkların üzerinde uzlaştığı önerilere göre son şeklini alacak metin, daha sonra Başbakan Erdoğan'a sunulacak,

TECAVÜZCÜYE TERÖRİST MUAMELESİ

Çocuk istismarına yönelik yapılacak yeni yasal düzenlemeye göre, çocuk istismarcıları terör suçu işleyenlerle aynı şekilde ceza alacak. Kişilerin ceza infazları da ona göre düzenlenecek. Tecavüz suçundan ceza alanlar, aldıkları cezanın dörtte üçünü cezaevinde geçirecek. Bu süreyi tamamlamadan şartlı salıvermeden yararlanamayacak.

”˜GEÇİCİ HADIM, KALICI ÇÖZÜM DEĞİL' DENİLMİŞTİ

Daha önce barolardan ve sivil toplum kuruluşlarından öneriler alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, uygulanması planlanan dönemsel/ süreli ilaçlı tedavinin pedofili hastaları için çözüm olmayacağı görüşü üzerine yasadan kimyasal hadımı çıkarma kararı almıştı. Hadım çözümü “insan haklarına aykırı olduğu” gerekçesiyle tepki çekiyordu.


ENSEST CEZASI İKİYE KATLANACAK

Komisyon ayrıca şu kararları aldı:

â—Š ENSEST TCK'DA: Ensest ilk kez TCK'ya girecek ve cezalar iki kat artırılacak.

â—Š RAPOR YOK: Cinsel saldırıya maruz kalan mağdurdan ruh sağlığı raporu istenmeyecek.

â—Š ANNE-BABAYA CEZA: Zorla evlendiren anne-babaya 3 yıla kadar hapis verilecek.

â—Š TERÖRİST GİBİ: Cinsel suç işleyenler terör suçluları gibi cezanın dörtte üçünü yatacak.

â—Š EN AZ 3 YIL: Basit taciz suçuna verilen ceza 3 yıla kadar artırılıyor.

â—Š EN ÇOK 20 YIL: Nitelikli cinsel saldırı suçlarında ceza 20 yıla kadar çıkacak.

â—Š KATLANACAK: Cinsel tacizin posta, elektronik posta, internet ortamlarında teşhir suretiyle veya cep telefonu mesajları yoluyla işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılacak.