Karabaş, karakaçan, Karakulak, Karaca bunlardan hangisi bir kedi türüdür? Karakulak nedir? Karakulak nasıl bir türdür?

Anadolu’nun Muhteşem Yabani Kedisi Karakulak

Türkiye her ne kadar bilinmese de hayvan türleri açısından oldukça zengin bir coğrafya. Ancak hayvanları yok etmekte, neslini tüketmekte de dillere destan bir başarısı da var aynı zamanda. Karakulak, Latince ismi ile caracal da nesli tükenmek üzere olan ve Anadolu’da yaşayan yabani bir kedi.

Kulak çevresindeki tüyler nedeni ile Karakulak adını almış

Karakulak adını kulağındaki siyah tüylerden alıyor

Yapılan DNA çalışmaları ile Serval ve Afrika altın kedisi ile yakın akraba olduğu belirlenen Karakulak kedisine bu isim kulaklarının etrafındaki tüyler nedeni ile Orta Asyalı Türkler tarafından verilmiş.

Dünyaya Orta Asya’dan yayılmış

Karakulak dünyaya Orta Asya’dan yayılmış

Karakulak kedisi ile ilgili yapılan araştırmalar bu kedilerin dünyaya Orta Asya’dan yayıldığını kesinleştirmiş. Türkiye ve kedi denilince bizlerin aklına sadece Ankara ve Van kedisi gelse de Anadolu’nun bu muhteşem yabani kedisi dünyada haklı bir üne sahip.

Ortalama ağırlığı 7-9 kg arasında

Karakulak kedisi ortalama olarak 7-9 kg ağırlıkta olsa da kayıtlara geçen en ağır karakulak 17,7 kilo.

Yalnız ya da çift olarak yaşarlar

Anadolu’da yaşayan yabani kedi karakulak tek başına ya da çift olarak yaşayabilir ve tavşan, fare gibi canlıları avlayarak beslenir. Ayrıca caracal bazen meyve de yer.

Çok atiktir!

Karakulak çok atik bir kedidir. Genel olarak avlarına 5 metre kadar yaklaşıp üstüne atlayarak yakalarlar.

Koruma altında

Karakulak yazımızın başında da söylediğimiz gibi ne yazık ki nesli tükenmek üzere olan bir tür. Bu nedenle Eylül 2011 tarihinde çıkarılan kanunla Türkiye sınırları içerisinde karakulak avlanması, vurulması yasaklanmış ve 6000 liradan başlayan para cezasına bağlanmış durumda.