Kuzey Ren Vestfalya (KRV) meclisine verdiği soru önergesinde KRV ana muhalefet partisi Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) hapishanelerdeki radikallerin durumunu sordu.

Hapishanelerde radikallerim normal mahkumlar gibi muamele göremeyeceğini iddia eden Hıristiyan Demokrat Partisi Grup Başkanı Peter Biesenbach "Kendilerini dinleyecek ve nefret mesajlarına duyarlı olacak gençlerle karşılaşabiliyorlar." şeklinde konuştu. Biesbach bununla hapishanelerde 'aşırı' düşüncelerini başkalarına da telkin ettiklerini kastederek Paris saldırganlarının da fanatik fikirleri hapishanede kazandıklarını hatırlattı.

Almanya Hapishane Memurları Birliği (BSBD) Başkanı Peter Brock hapishanelerin bu yeni duruma hazırlıklı olmadıklarını belirterek, "Açıkça konuşmamız lazım ki, hepimiz bu konu ile çok önceden ilgilenmeye başlamamız gerektiğini anlayamadık." şeklinde konuştu. Diğer taraftan KRV Adalet Bakanlığı hapishanelerdeki mahkumları aşırılaşmadan uzak tutmak için hapishanelere imam gönderilmesini araştırdığı açıklandı.

Adalet bakanlığından bir sözcü "Tek görevi bu olan Müslüman manevi yol gösterici bir danışman bulup mahkumlara bu imkanı sunabilir miyiz diye araştırma içerisindeyiz." sözleri ile konunun gündemlerinde olduğunu vurguladı. Adalet Bakanı SPD'li Thomas Kutschaty'nin bu çalışma ile hapishanelerdeki radikalleşmeye önlem almak istediği belirtilirken ilham kaynağının ise Hollanda Adalet Bakanı Antje Niewisch-Lennartz'ın toplam 36 adet Müslüman manevi yol gösterici istihdam etmesi olduğu duyuruldu.