Üzümü en iyi şekilde değerlendiren Kahramanmaraş'ın şıra kültürü de buna bağlı olarak çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Üzüm suyundan yapıan pekmez, bastık, sucuk ve pestil geçmişteki lezzetleri günümüze taşıyor. İşte o lezzetler arasında yer alan Kahramanmaraş özgü ravanda şerbeti ise kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yerini alıyor. Arıların yaraladığı kabarcık üzümlerinin toplanarak süzülmesiyle ortaya çıkan bu farklı lezzet Kahramanmaraş la da özdeşleşmiş durumda. Ravanda şerbetinin en önemli özelliklerinden biri de güneşte bekletilerek doğal ortamda ortaya çıkması olarak değerlendiriliyor. Demir ve vitamin deposu olan ravanda şerbeti hem mideyi rahatlatıyor hem de insana ferahlık veriyor. Üç kuşaktır ravanda şerbeti satarak geçimini sağlayan Bülent Canbaz, dede mesleğini yaptığını belirterek, ''Bu lezzet gerçekten unutulmaya yüz tutmaya başladı. Özellikle genç nesil bu tadın ne olduğunu daha bilmiyor. Aile olarak bu lezzeti yaşatmaya devam ediyoruz'' dedi. Ravanda şerbetinin köylerde hala yapıldığını anlatan Canbaz, ''Bir kere kabarcık dediğimiz üzümden yapılıyor. Bu üzüm de Kahramanmaraş'a özgü. Diğer yandan güneşte bekletiliyor. Bu da şerbete farklı bir tat veriyor. Her yaz köyleri dolaşarak ravandanın özünü alarak evde bekletiyoruz. Kışın da mahalle mahalle dolaşarak geçimimi sağlamaya çalışıyorum'' diye konuştu.