Almanya'da Büyük Koalisyon ortağı Hıristiyan Demokrat Parti (CDU) üye kaybı yaşayan partiler arasına yer alıyor. Partinin kuruluşunun 70. yılında hazırlanan yeni konseptle, 59 olan üye yaş ortalamasının düşürülmesi için çözümler hedefleniyor. Ayrıca yaşlanan üyelerle birlikte partide üye kayıpları da rahatsız edici boyutlara ulaşmış durumda. Daha fazla genç üye hedefi ile hazırlanan yeni reform konseptinde partiye genç üye kazandırmak için yapılacaklar sıralanmış. Üye kaybı tüm partilerde yaşanırken CDU bunu demografik dönüşüm ile açıklıyor.

Partide bundan böyle üyeler için özel bir sorumlu görevlendirilecek. Üyeler de ayrıca daha fazla söz hakkı elde edecekler. Yenilenme çalışmaları içerisinde göçmenleri ilgilendiren maddelere de yer verilmiş. Buna göre parti, üye kazanma çalışmalarında göçmenlere de daha cazip hale gelmeye çalışacak. Üye sayılarının azalmaya başlaması, Hıristiyan Demokrat Parti'yi de göçmenlere yönelik daha geniş açılım yapma durumuna getirmiş oldu. Parti Genel Başkanı Angela Merkel cumartesi günü parti genel merkezinde yapılan 70. yıl kutlamalarında yeni reform çalışmaları için "Hıristiyan Demokrat Parti olarak Almanya'da çok şey yaptık. Ama daha yapacak çok şeyimiz var." değerlendirmesinde bulundu.

Parti genel sekreteri Peter Tauber başkanlığındaki reform komisyonu cumartesi günü oy birliği ile yeni konsepti kabul etti. Konseptte CDU'nun üye yapılanması, toplumdaki çoğulculuğun partiye yansıtılması konularında gayret edileceği ifadesi yer aldı. 'Meine Partei CDU 2017. Die Volkspartei' adı verilen modernleşme konsepti 13 Temmuz'da parti yönetimi tarafından oylanacak. Son söz ise Aralık ayında Karlsruhe'de yapılacak parti kongresinde söylenecek. CDU toplam 452 bin 700 üye ile en fazla üyesi olan parti durumunda.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise CDU'nun hemen arkasında 451 bin 500 üye ile ikinci sırada yer alıyor. Halka açık olan kuruluş yıldönümüne yaklaşık bin kişinin katıldığı açıklandı.