Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şubesi tarafından hazırlanan sergiyle Ermenilerin yaptığı katliam anlatılacak. Sergi, 28 Şubat 2015, Cumartesi günü saat 13.00- 15.30 arasında Nevşehir Gül Bahçe Parkı önünde “Hocalı katliamı, bir soykırımdır” temalı olarak açılacak.
Hocalı katliamının 23. yılı anısına basın açıklaması yayınlayan Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç “ Ermeniler, 1992 yılında Şubat'ın 25'ini 26'sına bağlayan gece Hocalı'da yaptığı soykırım sonucunda 613 kişiyi öldürdü, bin 275'i esir olarak götürdü ve 487 kişiyi sakat bıraktı. Dolayısıyla, Hocalı katliamı, bir soykırımdır” dedi.
Yıllarca Rusya’nın bölgede Ermeni nüfusunu artırma çabalarına karşı kimliklerini korumayı başaran Azerbaycan Türk’lerinin 26 Şubat 1992 gecesi tarihin en vahşi katliamlardan birisini yaşadığını kaydeden Urgenç şöyle konuştu “ Vahşetin pençesinden kurtulmaya çalışan Türkler dağlara, ormanlara, ıssızlıklara sığındı. Türk’ler için tek çare Ağdam’dı. Hocalı ‘da Azerbaycan Türkleri Ermeni vahşeti altından çocuklarını kurtarmak isterken 10 kilometre yaya olarak gece karanlığında Ağdam’a ulaştılar. Ermeniler’in kurduğu pusuyla karşılaştılar, kadın, çoluk çocuk hepsi öldürüldü. Ermeni bıçaklarından, kurşunlarından kurtulanlar Ağdam’a geldiklerinde çoğunun ayakları donmuştu. Vahşete direnemeyen Türk’ler karşısında galip gelen Ermeni’ler kasabayı ateşe verdiler. Azerbaycan Türk’leri için kendi topraklarında mülteci olmak yetmiyor gibi birde dondurucu soğuk ve kara kışa karşı mücadele veriyorlardı. İnsanın insana yapamayacağı vahşeti yaşattılar Hocalı ’ya. Ermeniler soykırım planlarını sinsice uygulamaya koydular. Yüzlerce Türk’ün canlı canlı kafa derileri yüzüldü, gözleri oyuldu, tırnakları söküldü. Hamile kadınlarımızın karınları deşildi. Annelerimiz katledilirken, ceninlere bile rahat vermediler. Kadınlarımız, çocuklarımız, Ermeni postalları altında katledildi. Yaşlı dedelerimizin, analarımızın yüzleri jiletlerle doğranmış, genç kadınların göğüsleri kesilmiş, bebeklerin kafa derileri yüzülmüştü. Vahşet bunlarla sınırlı değildi. Hocalı ve Ağdam arasındaki orman boyunca, cesetler dizilmişti. Yüzlerce çocuk anne ve babasız kalmıştı. Kafkaslarda yaşayan 7 bin Türk tehlikenin tam ortasındaydı. Ermeniler ’in yaptığı bu katliamla Hocalı kenti haritadan silindi. O gece Vahşetten geriye 613 Türk’ün tanınmayacak cesetleri kaldı. Savaş’ın yaşamanın ve ölmenin anlamını bile bilmeyen 63 çocuk katledildi. 106 Türk kadını İnsanlık dışı bir dramla Ermeni vahşetini yaşadı. 70 yaşlı Türk katledildi. Bin 275 sivil Türk esir alındı. 150’sinden bir daha haber alınamadı.”