Afyonkarahisar’da, belediye tarafından her mahallede sokaklara kurulan hoparlörden yapılan cenaze ilanları tepkiye neden oldu. Vatandaşlar hem çıkardığı yüksek ses nedeniyle ortaya çıkan gürültü, hem de günde 3, 4 defa cenaze ilanı dinlemekten psikolojilerinin bozulduğunu belirtiyor.

O.M. isimli vatandaş ses kalitesinde bozukluk ve parazitler bir yana, aynı anda başlayan yayınların etrafa gürültü saçan merkezler haline geldiğini belirtti. Cenaze ilanları yüzünden adeta psikolojilerinin bozulduğunu ifade eden O.M., "Burnumuzun dibinde sabahın köründe büyük bir gürültüyle uyanıyoruz. Evdeki çocuklarda adeta yerinden sıçrıyor. Dakikalarca devam eden ilanda ölenin 7 sülalesi sayılmaya başlanıyor. İnsanın beynini zonklatan ve sinir bozucu bir olay. Düşünün bir de hafta sonu tatiliniz var. Ama, güne cenaze ilanıyla uyanarak başlıyorsunuz. Bu konuda rahatsızlığımızı defalarca dile getirdik. Ancak, belediye bu konuda hiçbir çalışma yapmadı. Belediyenin bu çağ dışı iletişim aracını kaldırıp yerine isteyenlere cenaze ilanlarının cepten bildirilmesi uygulamasını başlatmasını istiyoruz.” dedi.

'FAZLA SES BEYNE VE İNSAN PSİKOLOJİSİNE ZARAR VERİYOR'

Yapılan ses ölçümlerinde hoparlörlerinden çıkan ses düzeyinin bazı durumlarda 110 ve hatta 150 dB (desibel) aşabileceği belirtiliyor. İnsan kulağı için 35-65 dB sesler normal olduğu ancak, bu sınır aşıldığında ve sürekli işitildiğinde, yüksek ses işitme organlarına, beyne ve insan psikolojisine ciddi zarar verebildiği, kulak ağrısı, kulak akıntısı veya kanama, sinir hücrelerinin bozulması görülebildiğine dikkat çekiliyor.