Çerkes-Fed Federasyonu üyesi İstanbul Anadolu Yakasında faaliyetlerini sürdüren Maltepe Çerkes Derneği 07 Kasım 2021 Pazar günü Maltepe Belediyesi Zümrüt Evler Sosyal Tesislerinde geniş katılımlı bir kahvaltı programı düzenledi.

Kahvaltı Programına;  KBC Cumhuriyeti İnsan Hakları Derneği Başkanı Ünlü Aktivist Hatejuko Valeri, Çerkes Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Necati Şahin ve diğer yönetim kurulu üyeleri, Çoğulcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Faruk Aslandok, Alan Kültür ve Yardım Vakfı Başkanı Sadrettin Kuşoğlu, ÇERKAD Başkanı Emine Sezgin Aslandok, İstanbul Çerkes Derneği Başkanı Vahip Küçkyedek, İverönü Çerkes Derneği Başkanı Abdullah Taşar, Büyükçekmece Kuzey Kafkas Derneği Başkanı Faruk Teber, FK 1864 Spor Kulübü başta olmak üzere birçok siyasi parti ilçe başkanı ve temsilcileri katıldı.

Kahvaltı programının sunuculuğunu İshak Akbay yaptı. Akbay aynı zamanda anadilinde söylediği şarkılarla kahvaltı programına büyük renk kattı. Yine Mehmet Yıldız, Ergüner Yavuz, Kamuran Çolak ve Mehmet Boran’dan oluşan dörtlü grup mahalli Çerkes şarkılarını seslendirerek katılımcıların büyük beğenisini ve takdirini kazandı.

Maltepe Çerkes Derneği Başkanı Murat Özden yaptığı konuşmada; “İstanbul gibi metropol bir şehirde bütün imkansızlıklara rağmen Anadolu yakasında Çerkes kimliği, dili ve kültürünün yaşatılması için büyük bir çaba sarf ettiklerini, Çerkeslerin bugünkü sorunlarının siyasetin bir konusu olduğunu, ayrıca kahvaltı programına Maltepe Belediye Başkanı Sayın Ali Kılıç’ında katılacağını ancak son anda çıkan bir programı nedeniyle katılamadığını” ifade etti.

KBC İnsan Hakları Derneği Başkanı Hatejuko Valeriy ise Rusya anayasasına göre bir şekilde Rusya topraklarını terk etmek zorunda kalıp bugün Rusya sınırları dışında yaşayan tüm halkları vatandaş olarak kabul ettiğini, ancak bu kanunun Çerkesleri kapsamadığını, Çerkeslerin de Rusya Federasyonu tarafından bu kanun kapsamına alınarak, Rusya sınırları dışında yaşayan tüm Çerkeslere doğrudan çifte vatandaşlık hakkının verilmesi gerektiği belirtti.

Yine Çoğulcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Sayın Faruk Aslandok’ta bir konuşma yaptı. Kahvaltı programı konuşmaları müteakip sosyal tesisin bahçesinde yapılan mahalli Çerkesler dansları ile sona erdi.