14 Mart Adığe-Çerkes Dili Günü nedeniyle İstanbul'da yaşayan Çerkesler dün akşam, Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'ndeki kutlama programında bir araya geldi.
Coşkunun hiç eksik olmadığı ve Çerkes kültürü ile dolu, Adığe Dil Derneği (ADDER) ve İstanbul Çerkes Derneği'nin ortak çalışması olan bu programa, İstanbul'daki Çerkeslerin ilgisi oldukça fazlaydı.

Elektronik Haber Ajansı (e-ha) muhabirinin edindiği bilgiye göre, Adığe Dil Derneği, Çerkes Dernekleri Federasyonu, Adığe Khase-Çerkes Derneği, Maltepe Çerkes Derneği, Çerkes Kadınları Teavün Cemiyeti Derneği, Çerkes Hakları İnisiyatifi ve İstanbul Çerkes Derneği yöneticilerinin de katıldığı program gece yarısına kadar sürdü.

Çerkes sanatçılar İshak Akbay ve Şahin Arıkan'ın Çerkesce şarkıları, kurum temsilcilerin konuşmaları, Suriyeli Çerkes sanatçı Tambi Cimuk'un müzik dinletisi, İstanbul Çerkes Derneği gençlerinin şarkı dinletisi ve dans gösterileri, Bram Alaudin ve Tsey Yılmaz Dönmez'in Çerkesce şiirleri, katılımcı sanatçılara çiçek takdimi ile devam eden program gençlerin Çerkes mahalli düğünü ile sona erdi.

Programda konuşma yapan ünlü gazeteci yazar Fuat Uğur, İstanbul Çerkes Derneği yöneticilerine program nedeniyle teşekkür etti ve yaptığı konuşma ile Çerkescenin şuan çok az sayıda kişi tarafından konuşuluyor olmasının nedenlerine değindi.

Programın konukları arasında yer alan Güngören Belediyesi başkan başdanışmanı İrfan Ersan da yaptığı konuşmada Çerkes kültürünün güzelliğinden bahsetti ve programı hazırlayan yöneticilere teşekkür etti.

Kültür programını hazırlayan İstanbul Çerkes Derneği'nin yönetim kurulu üyelerinden Mış'e Hanife Aydın ise yaptığı açıklamada; "Çerkes dilinin, UNESCO'nun yayınladığı kaybolmak üzere olan diller kategorisinde yer aldığını ve anadillerine bu nedenle daha fazla sahip çıkmaya devam edecekler." vurgusu yaptı.