İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin temmuz ayı olağan toplantısına, 28 Şubat döneminin önemli aktörlerinden emekli Orgeneral Çevik Bir’in adını taşıyan meydanla ilgili tartışmalar damga vurdu. AK Parti grubu, İzmir Milletvekili Cemil Şeboy’un Buca Belediye başkanı olduğu dönemde "Çevik Bir" adı verilen meydanının adının "Yaşar Kemal" olarak değiştirilmesini önerdi. CHP grubu, bu öneriye ret oyu verdi.

Toplantının ilk oturumu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yönetiminde yapıldı. Oturumda, Buca ilçesindeki Çevik Bir Meydanı’nın adının değiştirilmesi gündeme geldi. Öneri hakkında değerlendirmelerde bulunan Kocaoğlu, 11 yıldır belediye başkanlığı yaptığını hatırlatarak, “Belli konularda da titiz davranıyorum. Bu isim değişikliği konularında, geçmiş dönemde başkanlık yapan arkadaşlar nasıl davrandığımızı biliyorlar. O ismi birisi koydu o meydana. Bu isim değişikliklerinin ben yapılmaması taraftarıyım. Bunu hem kamuoyunda hem de mecliste paylaştım. Her şeyde o geldi ismi değiştir, bu gitti ismi değiştir; bu, etki tepki yaratır. Başımıza ne geldiyse etki tepkiyle yönetilmekten geldi. Artık dünya uzlaşıyor. Uzlaşı kültürünü içimize sindiremediğimiz müddetçe belli problemlerimizi aşamayız. Benim bu konudaki düşüncem budur ama yine de gündeme alınıp alınmaması oylayalım.” dedi.

'ARTIK MİLİTARİZMİ ÇAĞRIŞTIRIYOR'

Önerilerini savunan AK Partili Azad Fazla ise meydana "Çevik Bir" isminin, kendi partisinden İzmir milletvekili olan Şeboy’un belediye başkanlığı döneminde verildiğini hatırlatarak, “Bu karar, Cemil Şeboy dönemindeki mecliste alınmıştı. Kırsal yerlerde, o bölgede yetişen birinin isminin koyulması olabilir. Artık geldiğimiz noktada Çevik Bir isminin darbecilerle anılması ve militarizmi çağrıştırdığı için ve Türkiye genelinde de bu isimlerin kalkması ileriki dönemlerde hassasiyetle davranacakları görülecektir. Önerimiz Yaşar Kemal’dir. Yaşar Kemal AK Partili değildi, başka bir partili de değildi. Polemik oluşturmayacağı için, sosyolojik olacağını düşünerek üniversite kentinin bu isimle anılmasını önerdik. Sizin ve meclisimizin olumlu karşılayacağınızı düşündüğümüz için bu öneriyi getirdik.” diye konuştu.

CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan da Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli özelliklerinden birinin, geçmişteki isimlerin değiştirilmemesi olduğunu aktardı. Aydoğan, “Biz asker bir milletiz. Bizim geçmiş tarihimizin en büyük şahısları askerdir. Neden gocundular anlamadım. Siyasilerin birçok yerde isimleri vardır. Her iktidar değişikliğinde bu isimleri değiştirsek bu işin sonu gelmez. ‘Asker kökenli insanların isimleri değiştirilsin.’ demek doğru değildir. Yeni bir meydan olur, istenen ismi veririz. Önergenin gündeme alınmamasını rica ediyorum.” dedi.

Önergenin gündeme alınması, oy çokluğuyla reddedildi.