Twitter'ın ters köşe yapan fenomenlerinden Janet Nahum, güncel ve tarihi olaylara farklı bakış açıları ve perspektiflerle bakmaya devam ediyor. Analizleriyle aramızda olan Janet Nahum, Çanakkale Zaferi'nin 99. yıl dönümüyle ilgili bir yazı kaleme aldı. Uyarıyoruz! Bu bilgileri tarih kitaplarında okuyamazsınız. 5 maddede kısa Çanakkale Savaşı tarihi..

HAMASETSEVERLER CEHALET KUSACAK

İşte Janet Nahum'un o yazısı

İlkokul Sosyal Bilgiler dersinden sonra kitap okumayan hamasetsever kardeşlerimize cehaletlerini kusacakları bir yıl dönümü daha geldi; Çanakkale Zaferi. Yine Facebook'ta, Twitter'da vatan kurtarılır ve eminim ki en fazla paylaşılacak olan da bugün barışı savunanların"İmralı görüşmeleri ile o gün şehit olanların kemiklerini sızlattığı" olacaktır... Oysa:

ŞEHİT SAYISI 57 BİN

1) Çanakkale Savaşı Osmanlı'nın savaşıdır, bu nedenle şehitler arasında
binlerce, Kürt, Arap, Çerkez ve diğer etnik gruplardan insanlar bulunmaktadır.
Genel Kurmay Başkanlığının açıklamasına göre şehit sayısı 57 000'dir.

DURUP DURURKEN SALDIRMADILAR

2) Çanakkale Savaşı (1915) bizim İttihatçılar tarafından sokulduğumuz 1. Dünya
Savaşının bir parçasıdır, Kurtuluş Savaşı'nın (1919) değil. Çanakkale Savaşı
durup dururken İngilizlerin saldırısıyla başlamamış, İtilaf devletleri
Çanakkale'ye durup dururken saldırmamışlar, Osmanlı kanal bölgesinde
İngilizlere zorluk vermeye başlayınca bu devletler, Osmanlı'nın kuvvetlerini
bölmek amacıyla başka bir cephe daha açmak istemişlerdir.

MECLİS'E BİLE SORMADAN SAVAŞA SOKTULAR

1913'de Bab-ı Ali baskını ile çok partili meşruti monarşiyi tek partiye dönüştüren başta Enver Paşa olmak üzere İttihat ve Terakki'nin darbecileri bir yıl içinde Meclis'e bile danışmadan ülkeyi 1. Dünya Savaşı'na sokmuş, 5 yılda koca imparatorluğu batırıp kaçıp gitmişlerdir. Padişahtan aldıkları 1.750.000 km2 toprağı kaptırmışlar, Atatürk'ün öncülüğündeki Kurtuluş Savaşı ile bunun 750.000 km2'si geri alınabilmiştir..

ALMAN GENELKURMAY BAŞKANI..

3) Çanakkale Savaşı'nda Osmanlı ordusunun bölgedeki komutanı Alman Liman Von Sanders'dir. Mustafa Kemal yarbaydır, Çanakkale'de gösterdiği askeri başarılar onun ayağını kaydırmak isteyen İttihatçıların canını sıkınca görevden almak istemişler, ancak Von Sanders onun askeri dehasını anladığı için Anafartalar grup komutanlığına atamıştır. Mustafa Kemal, daha sonra savaş sırasında bir şarapnelin parçaladığı cep saatini Von Sanders'e hediye etmiştir. Mustafa Kemal bu savaştan sonra kamuoyunda daha iyi tanınan bir kahraman olmuştur.

İNGİLİZLER AMACINA ULAŞTI

4) 1915'te Çanakkale'de durdurulan İngiliz donanması 1918'de İstanbul'u işgal
edip Dolmabahçe'ye demirlemiştir. Daha sonra Kurtuluş Savaşında tek bir kurşun
atmadan Çatalca üzerinden çekilip giden İngilizler esasen savaşta istedikleri
Ortadoğu'nun tüm petrol bölgesini, kutsal toprakları, Hindiçin yolunu açan
Süveyş Kanalı'nı ve Kuzey Afrika'yı elde etmişlerdir.

5) Çanakkale Savaşı kuşkusuz büyük bir askeri başarıdır, büyük bir kahramanlık ve özveri örneğidir, ama buradan çıkarılacak bir ders varsa o da bir daha böyle bir felaket yaşamamak için uyanık olmak, ülkeyi maceracıların eline düşürmemek olabilir, ölü sayısıyla hamaset yapmak değil.

ENVER PAŞA YERİNE MUSTAFA KEMAL OLSAYDI

Epeyce spekülatif bir yorum ama eğer Enver Paşa yerinde Mustafa Kemal olsaydı, muhtemelen ya savaşa girmezdik, ya da Almanya'nın yanında girmezdik. Daha sonraki yıllarda Atatürk'ün çok partili parlamenter demokrasiyi kurmaya çalışmasına, daha Kurtuluş Savaşı sırasında Fransızlarla ve İngilizlerle geliştirdiği başarılı diplomatik ilişkilere bakarsak pek böyle bir hatayı yapacakmış gibi görünmüyor. Burada asıl dramatik olan, bir partinin militanlarının darbe yaparak meclisi ele geçirmeleri, muhalefeti yok etmeleri ve hiçbir tartışma ortamı olmadan böyle hatalı bir kararı almaları. O darbe, daha sonraki darbe geleneğinin de kapısını açmıştır.