Erzurum merkez Yakutiye Belediyesi'nin meslek edindirme ve beceri kurslarına devam eden kadın kursiyerler Hıdrellez için kırlara çıktı.

Yakutiye Belediyesi Esma Parkı'nda bir araya gelen 40 kadın Hıdırellez'i gönüllerince kutladı. Yemeklerin pişirilip yendiği, çayların içildiği etkinlikte, kursiyer kadınlar unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri yaşattı. Genç kızlar ile anneleri aynı gül ağacı altında dilek tuttu, oyun oynayıp uçurtma uçurdu.
Gül ağacı altına dilek çizen, dileğini kağıda yazarak gömen Aslıhan isimli genç kız; ailesi, abisi için özel bir şeyler çizdiğini, dileklerinin kabul olacağını umduğunu söyledi. Ayşenur isimli kursiyer kız ise anneannesi için ev çizdiğini söyledi. Kursiyerlerin hocası Yasemin Güldüren ise gül ağacı dibine 7 mısır ektiğini, ev ve araba resmi çizdiğini, çocuklarına iş dilediğini ifade etti.

Meslek Edindirme ve Beceri Kursları Müdürü Nazan Soysal, belediye olarak kursiyerlere Hıdrellez gününde piknik yaptırdıklarını belirterek, "Belediye Başkanımız Ali Korkut, sayısız sosyal projelere imza atıyor. Bugün kurslarımıza devam eden genç kızlar, ev hanımlarıyla, onların çocuklarıyla birlikte Hıdrellez gününe özel piknik yaptık. Oldukça neşeli geçti, herkes dileklerini diledi, oyunlar oynandı. Herkes çok mutlu oldu. Aynı anda geleneklerimizi uyguladık." dedi.

HIDRELLEZ GELENEKLERİ

Hıdırellez ya da Hıdrellez Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır (Hızır günü) olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır. Bazıları Hıdırellez'i kutlama geleneğinin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğunu; bazıları ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğunu belirtir. Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatır yanında yapılır. Bu gibi yerlere Hıdırlık denildiği de olur.

Hıdrellez gecesi, Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdeleye bağlayıp gül ağacına asarlar.