Kendine özgü mimarisi nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da dikkatini çeken ve İstanbul Çamlıca'ya yapılması planlanan camiye de ilham kaynağı olan Abdülhamit Han Camisi'nde, hafızlar eşliğinde sahurda ve öğleden önce mukabele yapılıyor.

Yaklaşık 18 yılda 500 ustanın alın teri döktüğü cami, mimarisi ve hat sanatı kadar külliyesinde yetişen hafızların okuduğu Kur'an-ı Kerim'le de ilgi görüyor. 

Sabah namazı öncesi başlayan ve öğle namazına kadar yüksek sesle ezberden veya kitaptan okunan Kur'an-ı Kerim'e vatandaşlar da eşlik ediliyor.

Abdulhamit Han Camisi ve Külliyesi imam hatibi Ömer Faruk Şirikçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayının bütün güzelliklerinin ülke genelinde olduğu gibi camilerinde de yaşandığını söyledi.

Türkiye'nin üçüncü büyük camisi olmanın yükünü omuzlarında taşıdıklarını belirten Şirikçi, şunları kaydetti:

"Ramazan ayı nedeniyle camimizde sahurdan sonra erkekler için, öğleden önce bayanlara ve yine öğle ezanına yakın erkeklere makabelemiz var. Yine teravihte erkeklere ve hanımlara çok geniş imkanlar sunuyoruz. Camimizde yaz kursu münasebetiyle 400 erkek ve kız çocuğumuz 8 ayrı öğretmen nezaretinde eğitimlerine devam ediyor. Camimizde ayrıca 51 kapasiteli erkek hafız kursumuz var. Bütün bu hizmetleri ve camimizin yarım kalan inşaatını tamamlamaya gayret ediyoruz."

Hafızların okuduğu Kur'an-ı Kerim'in vatandaşlarca takip edildiğini dile getiren Şirikçi, bütün güzelliklerin camide yaşatılmasını amaçladıklarını dile getirdi. 

Caminin kentin hakim noktasındaki konumuyla dikkat çektiğini aktaran Şirikçi, "Camimiz ayın zamada bir külliye şeklinde hizmet vermektedir. Taziye evi, kütüphane, sağlık merkezi, ihtiyarlar dinlenme salonu mevcut ve ileride dini nikah kıyacağımız bir salonumuz olacak. Aynı zamanda seyir teraslarıyla günün her saatinde hem dinlenmek hem de ibadet için vatandaşlarımızın buluşacağı bir yerdir."

Bu arada, kent genelin de bin 150 camide ramazan ayı nedeniyle mukabele geleneğinin devam ettiği belirtildi.