Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi yaz sıcaklarının yaşandığı şu günlerde suda serinlemek isteyen vatandaşların dikkatli olmalarını istedi.

Serinlemek amacıyla suya girilmesinde ölümle sonuçlanan vakaların kaçınılmaz olduğuna işaret edilen açıklamada 2015 yılında 14 kişi, 2016 yılında 15 kişi suda boğularak hayatını kaybetti.

Bu ürkütücü rakamlar, bir deniz şehri olmamasına rağmen, Kahramanmaraş’ta son iki yılda serinlemek ya da balık avlamak amacıyla suya giren ve hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza ait.

Konu hakkında açıklamada bulunan Büyükşehir İtfaiyesi, girdiğimiz yaz aylarıyla beraber boğulma vakalarında ciddi bir risk olduğunu belirtti. İl genelinde 50’den fazla akarsu, gölet ve gölet bulunduğunu belirten İtfaiye Dairesi Başkanı Cahit Küçükönder, hiçbir tedbirin olmadığı bu yerlerde suya girmenin son derece tehlikeli olduğunu ve zeminde derin çukurlar olabileceğini belirterek, ‘’İyi derecede yüzme bilmek dahi vahim sonuçlar doğmasına engel olmayabilir. Bunu maalesef pek çok vakada tespit ettik’’ dedi.

9 olan Su altı arama kurtarma ekibini 12 kişiye çıkardıklarını vurgulayan Küçükönder: ‘’Ancak dalgıç sayımız her ne kadar yeterli ve ekipmanlarımız yüksek teknoloji ürünü olsa da burada asıl olan, vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli davranmasıdır. Zira boğulma olayı ortalama 4-5 dakika içinde gerçekleşmektedir. Boğulma vakalarında, olay mahalline ulaşmamız 10 dakika ve üzerinde bir süreyi buluyor ve yapabileceklerimiz, arama çalışmasını en kısa sürede tamamlamak ile sınırlı. Bu açıdan özellikle anne-babalara önemli görev düşüyor. Boğulma vakalarındaki yaş ortalaması 10-18 yaş aralığında ve ebeveynler, çocuklarını, her türlü tedbirlerin alındığı yüzme havuzlarına yönlendirmeli. Akarsu, baraj, gölet ve sulama kanallarında suya girmek telafi edilemeyecek sonuçlar doğurabiliyor’’ dedi.