Ahır dağının eteklerine kurulan Kahramanmaraş, kış ayı geldi mi deyim yerindeyse, tam bir çevre felaketi yaşıyor.

Yıllardan bu yana onca uyarıya rağmen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü şehir merkezinde oluşan kirli havayı bir türlü dağıtamıyor. 21 Ocak 1920'de başlayan yerel direniş sonucu Fransızları çekilmek zorunda bırakmış ve 12 Şubat 1920'de İstiklalini kazanarak kendini kurtaran ilk şehir olan Kahramanmaraş, tarihindeki başarıyı çevre kirliliğini temizlemek adına kullanamıyor.

Haber 46. Com’un “Şehir için” ne eksik anketinde en ön planda bulanan çevre kirliliğine neşter atmak adına Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünü göreve davet ediyoruz. Kısa bir süre önce sır barajında yaşanan çevre felaketine de sessiz kalan kurum, kış ayının iyiden iyiye hissedildiği şu günlerde vatandaşın havasını da temizleyemiyor.

Haber 46 haber merkezi ekibinin yaptığı araştırma göre, Kahramanmaraş’ın havasının kalite bakımından iyi olmasına rağmen, kömür kullanımı, fuel-oil kullanımı ve diğer yakıtların kullanımı ve fabrikaların şehir merkezine yakın olması nedeniyle hava kalitesi kötü durumlarda. 2014 yılında iki metropol ilçeye bölünen şehirde, Onikişubat ilçesinin Yatılı Bölge Mahallesine kadar etkili olan hava kirliliği, Dulkadiroğlu ilçesinde ilçe merkezinde bulanan tüm mahalleleri kapsıyor. Hal böyle olunca çevre kirliliğinden yaklaşık 400 bin kişi etkileniyor.

RAPOR VAHİM

Çevre Mühendisleri Odası, 2017 yılı raporuna göre Türkiye’de hava kirliliğinin krize dönüştüğünü açıkladı. 81 ilden sadece 6 ilin havası temiz çıktı. Buna göre Kahramanmaraş’ın şehir merkezinde ayrıca Elbistan ve Afşin bölgesinde bulanan Termik santrale nedeniyle havası kirli çıktı. Onikişubat ilçe sınırlarında bulanan Yatılı Bölge Mahallesine kadar etkili olan hava kirliliği, Dulkadiroğlu İlçesinin ilçe merkezi içinde bulanan tüm mahallelerini hemen hemen etkiliyor.

2014 YILINDA DESTEK ALINDI AMA?

Şehir 2014 yılında merkezi hükümetin desteklerini tam almaya başlamışken, havasının bu kadar kötü olması ise de vatandaşı isyan ettirdi. Ekim ayının son günlerinde gündüz hava sıcaklıklarının 23-25 dereceyi bulduğu kentte, akşam hava sıcaklıklarının düşmesi ile yakılan kömür, fuel oil gibi yakıtlar ve fabrikaların şehre yakınlığı vatandaşın nefes almasını engelliyor. Çarşı merkezinde yürümek isteyen vatandaşlar, nefes almakta güçlük çekiyor.

HASTALIKLARA YOL AÇIYOR

Hava kirliliği PM2.5 olarak adlandırılan parçacıkları solumak zorunda kaldığımız için zararlı. Bu parçacıklar akciğer kanseri ya da astım gibi hastalıklara yol açabiliyor. 21.6 μg/m3 ölçüsünde parçacık solumanın sağlık açısından bir sigarayla eşdeğer zarara yol açtığı hesaplanıyor. Eğer belli bir alan içinde 2,5 mikrometreden daha küçük parçacıklar varsa bunlar özellikle akciğere nüfuz edebildiği için daha da tehlikeli oluyor.

ÇÖZÜM DOĞALGAZ

Sanayi tesislerine Çevre Bakanlığı adına Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü kalite standartlarına yönelik denetimi artırması, ayrıca kömür kullanan ailelerin kullandığı kömürleri kaliteli olması havanın temiz olması bakımından ilk şart. 2005 yılından bu yana bir çok yerde kullanılan doğalgaz çevre temiz tutarken özellikle Dulkadiroğlu ilçe merkezinde bulanan bazı mahallelerin ve ilçe merkezinde bulanan fabrikaların yaktığı yakıtlar çevreyi kirleten ikinci etken.

ÇEVRE ŞEHİRCİLİK UYUYOR MU?

Kent basının onca haber yapmasına karşın bir açıklama yapmayan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bahsettiği bürokrasi canavarı tanımına uyan Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ise, aynı sır barajında yaşanan çevre katliamında olduğu gibi açıklama yapma yetkisinden kaçınıyor. Sadece evrak üzerinde bir başarı sağlamayı bekleyen kurum yetkilileri ise şehrin sorunlarını görmezden geliyor.

Haber 46 - Haber Merkezi