Kahramanmaraş'ın doğa harikalarından olan Çokran Şelalesini görmek için ekibimizle birlikte hareket ettik. Çokran Şelalesi yollarına normal bir otomobilin gitmesi imkansız gibi birşey, yollar bir okadar kötü durumda ve otomobillerin lastiklerini patlatacak cinste sivri taşlarla dolu bir yolu var. Şelale bölgesine ulaştığınızda ise daha korkunç bir manzara ile karşılaşıyorsunuz, o güzelliği görmek için dağlık alandan 500 metre inmeniz ve çıkmanız gerekiyor.

YETKİLİLER DERHAL ÇOKRAN ŞELALESİNE EL ATMALI! 

Kahramanmaraşlı Belediyelerin kesinlikle bir incelemede bulunup, gerekli tedbirleri alarak doğa harikası Çokran Şelalesini turizme açması gerekiyor. Çokran Şelalesine genellikle turist dağcılardan oluşan gruplar gidiyor. Rize'de bir benzeri olan farklı bir şelalede dağlık alandan inmesi mümkün olmadığı için Rize Belediyesi tarafından muhteşem bir ağaçtan merdiven yapılmıştı.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinin bu muhteşem merdivenlerden örnek alarak Çokran Şelalesine yapmasını rica ediyoruz. Garanti veriyoruzki Çokran Şelalesinde gerekli tedbirler alındıktan sonra akın akın turistler gelecek. Gelen turistler şehrimizin ekonomisine fazlasıyla katkıda bulunacak. 

ÇOKRAN ŞELALESİ İÇİN NE TÜR ÇALIŞMALAR GEREKİYOR ? 

Öncelikle ulaşımın kolaylaşması için asfaltlama çalışmaları gerekiyor. Yukarıda belirttiğimiz gibi 500 metrelik bir merdiven yaparak iniş ve çıkışları kolaylaştırmak gerekiyor. Yapılmadığı takdirde bir çok vatandaşın inişi ve çıkışı imkansız gibi bir hale gelecek. Şelalenin bulunduğu kısımda çevre temizliği ve görsel çalışmalar yapılması gerekiyor. 

Dağ ve yayla turizminde önemli bir nokta olmaya her geçen gün yaklaşan Çokran Şelalesi'nin suları 15 metre yükseklikten dökülmektedir. Suların döküldüğü yerde doğal bir havuz oluşmuş durumda.

AYRICA BAZI VATANDAŞLAR GECEYİ ÇOKRAN ŞELALESİNDE GEÇİRİYOR

Kahramanmaraşlı vatandaşlar yeni keşfettikleri güzelim doğa harikası Çokran Şelalesinde gece boyu kamp yaparak, temiz hava alıyorlar. Kamp yapan vatandaşlar sabah olduğunda kendi çabalarıyla çevreyi temizleyip kötü görünümü ortadan kaldırıyor.

Çokran Şelalesi mevki olarak nerede? 

Kahraman şehrin en güneydeki köylerinden biri Çokran. Büyükşehir yasasıyla birlikte artık mahalle oldu. Şehir merkezine olan 54 km uzaklığı birçok sorunu berberinde getirse de şu günlerde avantaj da sağlamış durumda. Havası, suyu ve doğası ile el değmemiş bir mekân. Birbiri ardına sıralana barajlarla göle dönen Ceyhan Vadisinin sol sahilinde, Sır Barajının bittiği Berke Barajı’nın başladığı yerde, dik bir yamaçta, ormanların arasında. Kendi halinde, içerisindeki nimetleri ile hayata tutunulan faaliyetleri var Çokran’ın. Hayvancılık ve ormancılığa zamanla eko turizmin de katılacağını hissettiriyor bize.

KADAK’ın düzenlediği 16 Ağustos 2015 tarihli gezi sayesinde tanıyoruz Çokran’ın el değmemiş doğasını. Düldül Dağı’ndan doğup gelen Bük Deresi üzerindeki saklı cennetlerden en güzelini keşfe çıkıyoruz. Birkaç yıl öncesine kadar yalnızca yöre halkının bildiği 15 metre yüksekliğinde Mavigöl Şelalesi ve şelalenin döküldüğü yerde kayaların arasında oluşmuş Göğ Bünet (doğal su birikintisi, bent)  yoluna düşüyoruz. Göğ Bünet yöre sakinlerinin havuza verdikleri isim, bölgeyi ilk keşfeden doğaseverler ise şelaleye ayrıca bir isim verilmesini düşünmüşler ve Mavigöl Şelalesi’ni layık görmüşler.

Nasıl Gidilir

Araçla Kahramanmaraş’tan Çokran’a bir-bir buçuk saatte ulaşılıyor. Yolun Sır Baraj kapağından sonraki kısmı toprak. Çokran’dan sonra Göğ Bünet’e iki alternatif yol var. İlki Berke Barajı kıyısını takip eden, eşsiz manzaraya sahip, inişli çıkışlı, dar toprak yol. 6 km’lik bu yol arazi araçlarınızla 15-20 dakika sürecektir.