Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'un önderliğinde yapılan ve yapılması planlanan atıksu arıtma tesisleri ile çevreci bir şehir inşa ettiklerini belirtti.Kahramanmaraş'ta tamamına yakını nehirler ve akarsular olmak üzere çevreye deşarj edilen kanalizasyon sularından kaynaklı kirliliğin önüne geçilmesi amacıyla şehir merkezi ile ilçelerde toplam 14 atıksu arıtma tesisi yapmak için 4 yıl önce çalışma başlatan KASKİ, bunlardan 4'ünü hizmete aldı. Yapımı tamamlanan ve proje aşamasında olan atıksu arıtma tesisleri hakkında bir açıklama yapan KASKİ, hizmete alınan Afşin, Türkoğlu ve Pazarcık Atıksu Arıtma Tesisleri'nde koku, bulanıklık ile diğer fiziksel ve kimyasal arıtmanın yanı sıra azot ve fosfor giderimi ile mikro organizmalara karşı biyolojik arıtma yapıldığını kaydetti. Tesislerde yer alan laboratuarlarda tesise giren atık sular ile arıtılmış olarak tesisten çıkan sular rutin olarak gerekli analizleri yapılarak kontrol altında tutulduğunu ifade eden KASKİ, son olarak yüzde 85'i Avrupa Birliği'nden hibe olmak üzere yüzde 6'sının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, yüzde 9'unun da Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin karşıladığı yaklaşık 19 milyon Euro'ya mal olan Kahramanmaraş İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nin hizmete alındığını belirtti.

"KENDİ ELEKTRİĞİNİ KENDİSİ ÜRETİYOR"

Tesiste, yıllık 40  milyon metreküp kanalizasyon suyunun arıtılacağı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

"242 bin 683 metrekarelik alana yapılan Kahramanmaraş İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'nde son teknoloji ekipmanlar ve ünitelerle ileri biyolojik seviyede arıtma yapılıyor. İleri biyolojik arıtma prensiplerine göre atıksuda bulunan karbonun yanı sıra, su kaynaklarında kirliliğe yol açan azot ve fosfor giderimi üniteleri barındırılıyor.  Arıtılan atık sular içme suyu alınabilecek ortamlara deşarj edilebilecek özelliğe sahip. Ayrıca günümüzde işletmeler açısından büyük bir maliyet oluşturan enerji giderleri bu tesisimizde enerji geri dönüşüm ünitesi ile minimize ediliyor. Arıtma sırasında ortaya çıkan metan gazından üretilen elektrik ile tesis işletmesinde kullanılan enerji ihtiyacının yüzde 60'ı karşılanıyor."

"10 TESİS İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"

Açıklamanın devamında; hizmete alınan 4 tesis dışında Elbistan, Göksun, Andırın, Çağlayancerit, Nurhak, Ekinözü, Ilıca, Tekir, Arıtaş ve Beyoğlu-Şekeroba Atıksu Arıtma Tesisleri'nin yapımı için de çalışmaların sürdüğü kaydedilerek, "Bu 4 tesis dışında 10 tesisin yapımı için çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Ceyhan Nehrinin kaynağı konumunda bulunan Elbistan ilçesinin atık sularının arıtılarak deşarj edilmesi için yürütülen atıksu arıtma tesisi ihale çalışmalarında sona gelindi. Müşavirlik ihalesi yapılan Elbistan Atıksu Arıtma Tesisi'nin ihale değerlendirme çalışmaları devam ediyor. AB katılım öncesi mali yardım aracı (IPA) kapsamında entegre su yönetimi projelerinin hazırlanması için teknik yardım projesi kapsamında yapılacak olan Elbistan Atıksu Arıtma Tesisi ile birlikte Ceyhan Nehri'ne arıtılmadan deşarj edilen atık sular AB ve ulusal mevzuat çerçevesinde belirtilen değerler sağlanarak Ceyhan Nehri'nin kirlenmesinin önüne geçilecek. Ayrıca Göksun, Andırın, Çağlayancerit, Nurhak, Ekinözü, Ilıca, Tekir, Arıtaş ve Beyoğlu-Şekeroba Atıksu Arıtma Tesisleri'nin proje çalışmaları devam ediyor."