K.Maraş'a 5 km mesafedeki, eşsiz güzelliğiyle görenleri kendine mest eden Kumaşır Gölü kuruyor. Yapılan oca projeye, AB'den alınan hibeye, verilen sözlere rağmen Kumalır Gölü ile ilgili somut bir tek adım atılmadı.

2009 yılında Kahramanmaraş Çevre ve Kültür Derneği ile Tarım Doğa Kültür ve Çevre Derneği Tarafından Başlatılan Kumaşır Gölü Bizim Gölümüzdür Projesi, Avrupa Birliği'nden 10 Bin Avro Hibe Kazanmıştı. O projeyle Kumaşır Gölünün kurtulması için nasıl bir çalışma yapıldığı bilinmiyor.

Yine Kahramanmaraş'ın Büyükşehir olmadan önceki son belediye başkanı Mustafa Poyraz, 25 Eylül 2013 yılında yaptığı açıklamada Kumaşır Gölünün belediye ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) akademisyenlerin hazırlayacağı proje ile turizme kazandırılacağını açıklamıştı.

Belediye Başkanı Mustafa Poyraz İTÜ Çevre ve Şehircilik Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Hayriye Eşbah'la birlikte düzenlediği basın toplantısıyla, projenin detayları hakkında bilgiler vermişti.

İşte o gün basına yansıyan haber!

Gerekli tüm kuruluşlarla kontak kurularak işbirliği içerisinde hareket edileceğini vurgulayan Poyraz, sözlerini şöyle tamamladı:

"İTÜ Çevre ve Şehircilik Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Hayriye hanım 1 yıl önce gelerek bize bir teklifte bulundular. Biz de bu alanın şehrimize kazandırılması adına ortak bir protokolle hayata geçirelim istiyoruz. Şimdiden gölün çevresini kamulaştırmaya başladık. İnşallah burayı otantik yapıya uygun bir şekilde, alt yapısını en iyi şekilde hazırlayarak yapacağız. Protokolün süresi 13 ay. Bunun 6 ayı planlama, 7 ayı da uygulama olacak. Tamamlandığında çok güzel bir projeyi şehrimize kazandırmış olacağımıza inanıyorum."

Proje koordinatörü Hayriye Eşbah ise alanında uzman çok sayıda akademisyenin katılacağı çalışmalar hakkında bilgiler verdi. 3 aylık analiz çalışmasını geride bıraktıklarını işaret eden Eşbah, şöyle konuştu:

"Öncelikle planlama bazında Kumaşır Gölü'nü şehirle bir bütün olarak ele almak lazım. Buranın Maraş'la ilgisi nasıl kurulabilir, oradaki köyün bir ekoköy olarak gelişmesi ve bir çekim merkezi haline gelmesi nasıl sağlanır bunlara bakıyoruz. 3 aylık bir analiz çalışması yaptık. Gölün ekolojik planlamasıyla ili yapılması gerekenleri ele aldık. Önceden çok daha geniş bir göl yüzeyi varken, şimdi daraldığını görüyoruz. Eminim etraftaki tarlalardan da buraya kirlilik geliyordur. Yani başta çevre boyutu olmak üzere tüm konuları ele alıyoruz. Konuyla ilgili halkı da dinliyoruz. Mesela bir teleferik fikri ortaya atıldı. Yani her fikir çok kıymetli. Alanın verileri, oradaki ihtiyaçlar, ön plana çıktıktan sonra tasarım açısından bir şeyler sunulacak. Piknik alanları olacak, gezi yolları olacak, kayıkla gezilebilecek. Bu şekilde bir program zamanla netleşecek. İnşallah belediyemiz de hızlı şekilde uygulamaya geçerse biz de kontrolleri sürdürerek, gölümüzü turizme kazandıracağız."

MHP MİLLETVEKİLİ MESUT DEDEOĞLU TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu11 Kasım 2014 tarihinde, Kumaşır Gölü düzenlemeleriyle ilgili olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'na şu soruları yöneltti: “Kahramanmaraş'ın Hacı Mustafa Köyü Kumaşır Gölü düzenlemeleri konusunda her hangi bir çalışmanız var mıdır? Var ise bu çalışmaları ne zaman başlatıp, ne zaman bitirmeyi düşünüyorsunuz?”

HABER FOTOĞRAFLARI

ERKOÇ'UN DA PROJESİ

Kahramanmaraş Büyükşehir Eski Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç'da Kumaşır Gölünü projeleri arasına katmıştı. Kumaşır Gölü Rekreasyon Alanı Projesi, Fatih Erkoç'un önemli projelerinden biriydi.